Tovább gazdagodnak a szupergazdagok

A legtöbb milliárdos továbbra is az Egyesült Államokban él, de az oroszok már a spájzban vannak.
Kapcsolódó cikkek

A tavalyi évben 1,9 százalékkal 122,8 billió dollárra emelkedett a globális magánvagyon értéke – derült ki az amerikai Boston Consulting Group pénzügyi tanácsadó cég jelentéséből. A szervezet adatai szerint ez a növekedés jóval visszafogottabb, mint a 2010-ben tapasztalt 6,8 százalékos, illetve az egy évvel korábbi, 9,6 százalékos emelkedés.

A legnagyobb gyarapodást a gazdagok leggazdagabbjai produkálták. Az úgynevezett ultramagas nettó vagyonúak (ultra-high-net-worth, UNHW) magánvagyona 3,6 százalékkal hízott 2011-ben. A szupergazdagok a globális magánvagyon 5,8 százalékát – 7,1 billió dollárt – birtokolták az előző évben, és a jelentés szerint továbbra is ők fognak a legjobban járni. 2016 végére ugyanez az arány már várhatóan 6,8 százalék, vagyis 10,3 billió dollár lesz.

Egy kicsi mexikói az élen

A Forbes magazin szokásos éves összeállítása szerint a legtöbb milliárdos – szám szerint 425 – az Egyesült Államokban él. Oroszországban 96, Kínában – az ország szárazföldi részén, nem számítva Hongkongot és Makaót – pedig 95 milliárdos van.

A világ leggazdagabb embere a magazin adatai szerint Carlos Slim 72 éves mexikói üzletember, akinek vagyonát 69 milliárd dollárra becsülték. Őt két amerikai, Bill Gates, a Microsoft alapítója és Warren Buffett nagybefektető követi 61, illetve 44 milliárd dolláros vagyonnal.

A magánvagyon értékében tapasztalt globális növekedés jelentős regionális eltéréseket mutatott. Észak-Amerika 0,9 százalékos – 38 billió dollárra való – visszaesést élt meg 2011-ben, ezzel szemben az ázsiai-csendes-óceáni régióban – kivéve Japánt – élők magánvagyona 10,7 százalékkal növekedett 2011-ben, elérve a 23,7 billió dollárt. Az előrejelzések szerint a régióban lévő magánvagyon várhatóan tovább fog növekedni és 2016 végére eléri a 40,1 billió dollárt.

Jönnek az oroszok

Kelet-Európát tekintve Oroszország bizonyult a legfőbb húzóerőnek a tavalyi 14,4 százalékos növekedésben, amely 1,9 billió dolláros magánvagyont eredményezett. A régió magánvagyonának gyarapodása várhatóan 8,7 százalékkal fogja meghaladni a következő öt évben a nyugat-európai növekedési ütemet, 2016 végére elérve a 2,9 billió dollárt.

Címkék: gazdagok