Itt az idő: vallani és fizetni kell!

Legkésőbb hétfőn le kell adni az adóbevallásunkat, ennél tovább nem halaszthatjuk. Néhány praktikus tipp annak, aki még csak most lát neki az szja-nyomtatvány kitöltésének.
Kapcsolódó cikkek

Az idén legkésőbb május 21-ig kell a 2011 évi szja-köteles jövedelmeinkről összegzést készítenünk, s ha fizetendő adónk van, azt is eddig kell rendezni. Az egy százalékokról is legkésőbb hétfőn rendelkezhetünk. Mivel az adófizetők majdnem fele szokás szerint megint utolsó pillanatra hagyta a dolgot, adunk néhány tippet a hajrára.

Íme, mire figyeljünk oda, mit ne rontsunk el, hogyan csökkenthetjük az adónkat, hol, meddig, hogyan adhatjuk le a bevallásunkat, ha még eddig nem rendeztük ezt az ügyet.

Több százezer forintot is megspórolhatunk, ha igénybe vesszük a törvény adta kedvezmény-lehetőségeket, amikből az idén 7 is van. Ezek közül most az adójóváírással foglalkozunk bővebben.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Adójóváírás – nincs negatív adó

A 16 százalékos adójóváírás 2011-ben azoknak járt, akiknek az éves bérjövedelme nem haladta meg a 2,75 millió forintot. Ekkora bérjövedelemig legfeljebb havi 12 100 forint lehetett az adójóváírás. Az e feletti részre (3,96 milliós éves bérjövedelemig) 12 százalékkal kevesebb kedvezmény járt. Aki nem érvényesíttette év közben, az most megteheti.

A Pénzcentrumon nemrégiben az jelent meg Angyal József adószakértőre hivatkozva, hogy (törvényi hiányosság miatt) az év végi adóbevallásnál akár negatív is lehet az adókötelezettség. Akkor fordulhat ez elő, ha valaki a családi kedvezménnyel lenullázza a fizetendő szja-ját, s az adójóváírást már nincs miből levonnia.

A szakértő szerint ekkor „negatív adót” kell feltűntetni a bevallásban, s ennek visszautalását lehet kérni. Angyal József úgy véli, jogtalanul jár el az adóhatóság, amiért erre nem ad lehetőséget az online bevallás-kitöltésnél, s ezzel százezreket vesz el a kispénzű gyerekesektől.

Megkérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy is van ez. Azt válaszolták: álláspontjuk szerint a számított adót lehet csökkenteni az adójóváírással. Vagyis abban az esetben, ha a bérjövedelem alapján kiszámított adójóváírás összege nagyobb, mint a számított adó, akkor – ha az „elfogy”- azt tovább csökkenteni nem lehet.

Ha valaki kézzel tölti ki a bevallását, és beírja a „negatív adót”, akkor a bevallását javítanunk kell – tette hozzá a NAV.

Ne rontsuk el

Nem jelezzük, hogy visszakérjük az adót, nem írjuk alá a bevallást, és nullát kanyarintunk oda, ahová nem kellene, szóval sokan rontjuk el, még a 3 soros söralátétet is. Itt összegyűjtöttük, mi az, amire a szokásos hibákon túl is érdemes figyelni.

Az eddig beérkezett bevallások negyede hibás volt, ezért ajánljuk, hogy akinek gondja van a nyomtatványok letöltésével, vagy a bevallás kitöltésével, nézze meg ezt a két kisfilmet, amiket a hatóság készített.

Telefonos segítség is van a bevalláshoz: a 06-40/42-42-42 kékszámon hívható Általános Tájékoztató Contact Center (TCC) munkatársai 2012. május 18-án még este hatig, május 21-én 8.30-20.00 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat. Az ügyfélszolgálatokon pedig hosszított nyitvatartással állnak az adózók rendelkezésére.

Akinek visszaigénylése van, az 30 nappal a bevallás leadása után számíthat a pénzre, feltéve, ha megjelölte, hogy kéri, és azt is, hogy hova. Ezt is sokan elfelejtik.

Figyeljünk az első részletre

Abban az esetben, ha a magánszemély nem folytat vállalkozási tevékenységet és nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére, a 2012-es bevalláskor (ami a 2011-es adóévre vonatkozik) is van lehetősége részletfizetésre. Feltéve, hogy a 100 000 forintot nem haladja meg a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. Legfeljebb négyhavi egyenlő részletben fizetheti meg pótlékmentesen az adót.

A részletek fizetésénél azonban van változás. Az első részletet ugyanis idén az szja bevallás határnapján, vagyis május 21-én, hétfőn kell befizetni. (Tavaly még június 20-ig kellett az első részletet küldeni.) Ez a határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelmet az állami adóhatóság nem fogad el.

Csekkes befizetéshez csekket is kell kérni

A bevallási egységcsomagban nincs csekk (készpénz-átutalási megbízás). De ha csekken akarunk fizetni, megtehetjük. Az állami adóhatóság ügyfélszolgálatainak bármelyikében lehet személyesen készpénz átutalási megbízást kérni. Ezen kívül a NAV honlapján is elérhető és kitölthető a CSEKK elnevezésű űrlap. Ha ezt beküldjük, ezzel is igényelhetünk csekket.

A magánszemélyek az állami adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatainál bankkártyával, vagy a fizetési számlájáról (lakossági folyószámlájáról) történő utalással is rendezhetik a befizetési kötelezettségüket.

A végsőkig halogatóknak fontos az információ az információ, hogy online hétfő éjfélig lehet beküldeni a bevallásokat, s néhány posta este nyolcig tart nyitva e célból.

Aki beteg, külföldön van, stb., s ezért nem tudja benyújtani az adóbevallását, annak (ahogy az akadály elhárult) 15 napon belül be kell nyújtania a bevallását, plusz egy igazolást is arról, hogy miért késett. A büntetést csak így kerülheti el.

Címkék: szja-bevallás