Biztosítás bankban elhelyezett betétekre

A pénzügyi szolgáltatás bizalmi üzlet, a bankrendszerbe vetett bizalom nélkül nem működne a gazdaság. A betétbiztosítás célja, hogy megvédje a betéteseket a pénzintézetek esetleges fizetésképtelenségéből származó veszteségtől. A speciális biztosítás minden hitelintézetre érvényes.
Kapcsolódó cikkek

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) arra nyújt fedezetet, ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt az ott lévő bankbetétet a tulajdonos nem tudja felvenni. A biztosítási körbe tartozik a lekötött betét, a banki kötvények  és azok esedékes kamatai is, de a folyószámlán lévő pénz is.

Az Alap feladata elsősorban a kártalanítás, valamint a betétesek tájékoztatása. Az OBA- tagság minden hitelintézet számára kötelező, az alap bevételei a tagok befizetéséből származnak. Ezekből a tagi befizetésekből kártalanítják a betéteseket személyenként és hitelintézetenként a befagyott betét tőke- és kamatösszege alapján, a jogszabályban meghatározott összeghatárig, de maximum 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig (a kártalanítást megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon számítva.).

A Befektető-védelmi Alap (Beva) a befektetési szolgáltatók (pl. brókercégek) biztosítási alapja. Hasonlóan működik, mint az OBA, tehát akkor nyújt kártalanítást, ha valamely tagja felszámolás alá kerül, és a biztosítás alá tartozó ügyfélköveteléseket fedezet hiányában nem képes kiadni. A Beva nem véd a befektetések árfolyamesése, értékvesztése ellen, vagyis nem arra való, hogy a tőzsdén elvesztett pénzünket visszakapjuk. Csak abban az esetben lehet az alaphoz fordulni, ha a befektetési szolgáltató fizetésképtelen, és emiatt nem jut hozzá az ügyfél a pénzéhez. . A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva – befektetőnként és összevontan – legfeljebb húszezer euró összeghatárig fizet kártalanítást.

A kártalanítási kötelezettség akkor érvényesíthető, ha a bíróság a Beva-tag felszámolását elrendelte és a letétbe helyezett értékpapírt vagy pénzt a Beva tagja nem tudja kiadni a tulajdonos számára. A Beva a kártalanítást pénzben nyújtja. Ha a kártalanítás értékpapír után jár, ennek összege a felszámolás kezdő időpontját megelőző száznyolcvan nap átlagárfolyama alapján kerül kiszámításra.

Az alapok által nyújtott védelem a magyar jogszabályok keretei között működő magyarországi hitelintézetekre és befektetési szolgáltatókra terjed ki. Így pl. külföldi betételhelyezésre értelemszerűen nem vonatkozik az OBA- garancia.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink