Az életbiztosításokról nagy vonalakban

Bizarr megtakarítási forma az életbiztosítás, akkor járunk nagyon jól vele, ha nagy veszteség ért bennünket. Van azonban egy másik megközelítési módja is, ha megtakarításként tekintünk rá, és - mondjuk - a gyereknek kötjük, hogy a lejáratkor kapott összegből finanszírozni tudja a tanulmányait.
Kapcsolódó cikkek

Minden biztosítás feladata általában ugyanaz: egy előre nem látható, jellemzően negatív következményekkel is járó eseményre nyújt anyagi kártérítést.. Az életbiztosítás azonban más.

Sajátos megtakarítás, a befizetéseinkkel ugyanis inkább „előtakarékoskodunk”, mégpedig általában előre láthatólag előbb vagy utóbb bekövetkező eseményekre.

Az életbiztosítási szerződésekben négy szereplőt különböztethetünk meg, bár három ezek közül általában ugyanaz, az ügyfél. A biztosítón kívül a szerződésben szerepel még a szerződő fél, a biztosított és a kedvezményezett. A szerződő kezdeményezi és fizeti, a biztosítottra kötik, és a kedvezményezett az, akit a bekövetkezett esemény után megillet a szerződésben foglalt összeg. 

Az életbiztosítások lehetnek kockázati, elérési, illetve ezeket ötvöző vegyes  biztosítások, valamint járadékbiztosítások.
Kockázati vagy haláleseti életbiztosításnál a biztosító akkor fizet, ha a biztosított halála a biztosítási szerződésben meghatározott tartamon belül következik be, ám ha annak lejáratakor a biztosított életben van, akkor a biztosítás kifizetés nélkül szűnik meg.

Az elérési életbiztosítás hosszú távú megtakarítási forma, elsősorban az életpálya későbbi szakaszának finanszírozására alkalmas. Ennél a szerződésnél  a biztosító akkor is fizet, ha a biztosított életben van a lejáratkor. A nyugdíjcélú elérési életbiztosítás lejártakor a biztosító a biztosítási összeget egy összegben vagy járadékban fizeti ki, a gyakorlatban ez nyugdíjkiegészítést jelent.  (Magyarországon ilyen konstrukciót önállóan nem értékesítenek, egyes biztosítások részeként jelenhet meg, ezért inkább elméleti konstrukciónak tekinthetjük.) Létezik vegyes életbiztosítás is, amely a kockázati és az elérési szolgáltatásokat is tartalmazza – a magyar életbiztosítások körülbelül 90 százaléka ilyen jellegű biztosítás. Ez azt jelenti, hogy a biztosító fizet a lejárat végén is, és a biztosított halálakor is.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink