Bundesbanki “igen” az IMF bevonására

A Deutsche Bundesbank jelezte, hogy nem ellenzi euróövezeti pénzeszközöknek az IMF rendelkezésére bocsátását a válság rendezésének finanszírozására.
Kapcsolódó cikkek

“Nyitottak vagyunk az IMF rendelkezésére álló összeg megemelése ügyében” – közölte a Bundesbank szóvivője a Dow Jones hírügynökséggel, hozzátéve, hogy ennek technikai részleteiről és a német hozzájárulás mértékéről konstruktív tárgyalások folynak a kormánnyal.

A Bundesbank szóvivője azonban hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a művelet lebonyolításakor az IMF jogosítványainak figyelembevételével kell eljárni, az összegeket az IMF általános számlájára kell befizetni, nem pedig egy kifejezetten az euróövezeti országok számára létrehozott eszköz számára.

Még novemberben a Bundesbank buktatta meg a G20 és a vezető fejlődő országok tervét pénzeszközök mozgósítására az IMF szervezésében az euróövezeti adósságszolgálati válság megoldásához azzal az indoklással, hogy az gyakorlatilag a költségvetési hiány pénznyomtatással történő finanszírozásával lenne egyenértékű.

A Bundesbank bejelentése nagyban hozzájárult az euró és az európai részvényindexek pénteki erősödéséhez.

Az euró pénteken a kora reggeli 1,33 dolláros árfolyamról a déli órákra 1,34 dollárra erősödött.

A forint az euró erősödésével párhuzamosan a kora délelőtti 308 forintos eurójegyzésekről 306-ra erősödött. Svájci frankban a forint 249-ről 248 alá, dollárban 230-ról 228-ra, japán jenben 2,96-ról 2,94-re erősödött.