MNB: továbbra is stagnáló hitelezések

Mind a vállalati, mind pedig a háztartási szektorban változatlan a hitelezési hozzáállás, a szekértők szerint ez még így is marad.
Kapcsolódó cikkek

Nem változtak a hitelezési trendek az idén a második negyedévben: sem a háztartási sem a vállalati hitelezés nem élénkült és a közeljövőben nem is várható fordulat – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb hitelezési felméréséből, amelyet csütörtökön ismertettek sajtótájékoztatón.

A vállalati hitelezésben idén már nem lesz fordulat, a hitelkínálat alakulása miatt. A háztartási hitelek növekedésének beindulása is csak később várható elsősorban az alacsony kereslet miatt – ismertette Nagy Márton, a pénzügyi stabilitási szakterület vezetője.

Homolya Dániel, az MNB vezető szakértője elmondta, hogy a második negyedévben a háztartási és a vállalati hiteleknél is tovább emelkedett az átstrukturált hitelek állománya, a jelzáloghiteleké 10,3 százalékról 15 százalékra emelkedett a teljes jelzáloghitel-állomány százalékában. Ugyanakkor az átstrukturált jelzáloghitelek minőségében érezhető a romlás, harmadrészük legalább 30 napos késében volt, míg az első negyedév végén ez az arány 27 százalék körül alakult.

Az átalakított gépjárműhitelek állománya is emelkedett 10,4 százalékról 11 százalékra , és e hitelek harmada is legalább 30 napos késésben volt.

A vállalati hiteleknél 6,9 százalékról 7,8 százalékra emelkedett az átstrukturált hitelek aránya, ezek minősége pedig jelentősen romlott, negyedük volt 90 napon túl késedelemben. Ez az arány egy negyedév alatt megduplázódott.

Címkék: hitelezés