Demjánék is alkotmányoznak

A munkáltatói szervezet az alkotmánykoncepció kiegészítését javasolja.
Kapcsolódó cikkek

A Demján Sándor nevével fémjelzett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) segíteni akarja az új alkotmány alapos előkészítését. A VOSZ él az alkotmányozási folyamatra irányuló nemzeti konzultáció lehetőségével, és azt javasolja, hogy az alaptörvény hangsúlyosan tartalmazza a munka, a vállalkozás fontosságának kiemelt szerepét az ország fejlődésében.

A munkáltatói szervezet azt szeretné, ha a bevezetőben megjelenne, hogy Magyarország piacgazdaság, további fejlődése alapvető támasza az alkotó és értékteremtő munka. Az alkotmány védi a vállalkozás szabadságát és jogbiztonságát.

A VOSZ az alapvető rendelkezések között tüntetné fel, hogy az alkotmány védi a munkavállalók és munkáltatók érdekvédelmi és érdekképviseleti jogait, biztosítja a szociális párbeszéd folyamatos működését, ellismerné a munkán, gazdasági tevékenységen alapuló eredményeket, egyenlőnek tekintené a tulajdoni és vállalkozási formákat, a gazdaság szereplőit.

A vállalkozások alapvető joga a szerződéskötési szabadság és a tulajdonszerzési jog. A VOSZ azt szeretné, ha az alkotmány a munkavállalót és a munkaadót (vállalkozót) egyenjogú és egyenlő védelemben részesítené, és kimondaná, hogy a közteherviselési kötelezettség egyaránt vonatkozna a munkavállalóra és a munkáltatóra (vállalkozóra).

A közteherviselésről törvény rendelkezzen, a vállalkozások terhei legyenek arányosak, segítsék a gazdasági fejlődést (vállalkozások nemzetközi versenyképességét). A közteherviselés rendszere legyen hosszú távon kiszámítható és fenntartható – tudatta közleményében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.