Izmosodhat a vásárlóerő – jut is, marad is

A lakosság a nála maradó pénz csaknem felét befektetheti.
Kapcsolódó cikkek

A jövő évi adócsomag egy átlagos háztartás konyhájára 100 ezer forintot hozhat – írja a Magyar Nemzet. Ez összességében havi 25 milliárd forintot jelent, ha a képviselők megszavazzák az előterjesztéseket.

A lap a KBC Equitas befektetési társaság kalkulációjára hivatkozva azt írja, hogy a háztartások nem élik fel teljesen az adócsökkentés után náluk maradó pénzt, egy részét minden bizonnyal elköltik, ám másik részét – csaknem felét – befektetik majd.

A brókerház vezérigazgatója azt mondta: mintegy egymillió háztartás jövedelmi helyzete javulhat a tervezett adócsökkentés után. Ezeknek a háztartásoknak a nettó keresménye idén eléri a 350 ezer forintot. Náluk az adócsökkentés után 15 százalékkal emelkedne a jövedelem. Tordai Péter számításai szerint az egymillió háztartás jövőre várhatóan havi tízmilliárd forintot fektet be.

A kereskedelemben másként alakulhat a helyzet – írja a Magyar Nemzet a CBA kommunikációs vezetőjének véleménye alapján. Az üzletlánc 300 millió forint különadót fizet be, de ez akár vissza is jöhet az adócsökkentés nyomán megugró forgalomból.