Az adócsomag árt a növekedésnek

Ugyanakkor lehetővé teszi az államháztartási hiány 3 százalék alá csökkenését.
Kapcsolódó cikkek

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank együttműködésében készült elemzés szerint a 2011. évi adóátrendezés után jövőre 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés várható. Nőnek a lakosság megtakarításai, de a fogyasztás csak 1 százalékkal bővül.

A gazdaságkutatók szerint a költségvetési célok veszélybe kerülhetnek, ha az Alkotmánybíróság vagy az EU szabályellenesnek minősít néhány törvényt. A szakértők úgy vélik, hosszabb távon kérdéses, milyen módon sikerül kiváltani néhány deklaráltan átmeneti intézkedést.

A GKI szakértői úgy látják, hogy a nemzetközi piacok által jól fogadott 2011. évi költségvetés és az egyensúly melletti hosszabb távú elkötelezettséget is demonstráló konvergencia-program esetén lassan erősödni kezdhet az ország, s ezzel a forint iránti bizalom.

A konvergencia-program sikeréhez a kiadási oldal rendszerszerű átalakításának meghirdetésére és megkezdésére is szükség lenne, hogy hiteles legyen az adóemelések átmeneti jellege.A jövő évi árfolyam éves átlagban 270 forint/euró körül lehet.

A GKI legfrissebb prognózisa szerint a jegybanki alapkamatban csak minimális, 5,0 százalékra való csökkentés látszik lehetségesnek, figyelemmel az év közben várhatóan meginduló nemzetközi kamatemelésre is.