Teljesíthető a különadó

A válságadó nem tűnik teljesíthetetlen elvárásnak.
Kapcsolódó cikkek

Az Opten Kft. összegyűjtötte az új különadókkal sújtott ágazatok 2009-es árbevételét, adózott eredményét és adófizetési kötelezettségét, s az adatok alapján közleményében megállapítja: a három ágazat nagy szereplőinek mintegy tízezer milliárd forintos árbevételéhez képest az összesen évi 161 milliárd forintos adófizetési kötelezettség nem tűnik teljesíthetetlen elvárásnak.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint más a helyzet azonban, ha a szektorokat külön-külön, és nemcsak az árbevétel, hanem az eredmény alapján is megvizsgáljuk. A három ágazat csaknem a teljes piacot lefedő cégeinek összesített adófizetési kötelezettsége 2009-ben 156 milliárd forint volt, vagyis az új adó megduplázza terheiket. A cégek 2009-es adózott eredménye összesítve 294 milliárd forint volt, vagyis az összesen 161 milliárd forint többletadó a profit 54 százalékát vinné el tavalyihoz hasonló eredmények esetén.

A három ágazat közül első ránézésre az energiaszektor viselheti legkönnyebben az új adókat, hiszen a piac csaknem 100 százalékát lefedő cégek tavalyi egyesített árbevétele 6800 milliárd forint volt, s ehhez képest a 70 milliárdos különadó elenyészőnek tűnik. A távközlési szektorra kivetett különadó ennél is érdekesebb helyzetet teremt. Az ágazat csaknem az egész piacot lefedő 10 legnagyobb szereplője 2009-ben 1233 milliárd forint árbevételt ért el, ehhez képest az elvárt 61 milliárdos adóbefizetés már az 5 százalékot is eléri, vagyis az iparűzési adót is jócskán meghaladja.

A legrosszabbul a nagy kereskedelmi láncok járnak, ők ugyanis nettó veszteséggel zárták 2009-et. Az 1835 milliárdos összesített árbevételhez képest a fizetendő 30 milliárd forint különadó 1,6 százalékot jelent, ami egy átlagosnak mondható iparűzési adónak felel meg. A 10 milliárd forintos ágazati veszteséghez, illetve a másfél milliárd forintos tavalyi adófizetési kötelezettséghez képest a 30 milliárd forint különadó elképesztően nagy tehernek tűnik – állapítja meg az Opten.