Megreformálná az európai pénzügyi szektort Barroso

A gazdasági válságból való kilábalás és a további válságok elkerülése érdekében szükséges teendőknek szentelte beszéde legnagyobb részét José Manuel Barroso.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság elnöke kedden évértékelő beszédében kiemelte a pénzügyi szektor fölötti európai felügyelet megteremtésének fontosságát. Mint mondta, az általa vezetett bizottság egy sor szabályozási javaslattal fog előállni – egyebek közt a spekulánsok megfékezése érdekében -, ami 2011-re a pénzügyi szektor alapvető megreformálásához vezethet.

Barroso szerint fel kell lépni az államok adóssághalmozása ellen, egyfelől az időben elvégzett ellenőrzéssel, másfelől szükség esetén szankciókkal is. A pénzügyi unió mellé gazdasági uniót is kell teremteni, mert ez erősítheti hosszú távon az euró stabilitását – tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke megállapította, hogy az unió kiállta a gazdasági és pénzügyi válság megpróbáltatásait.

“Csalódniuk kellett azoknak, akik az EU hanyatlását jósolták” – fogalmazott, és felhívta a figyelmet arra, hogy fellendülőben van a gazdasági növekedés. Megjegyezte ugyanakkor, hogy fennállnak még kockázatok, és a munkanélküliség továbbra is magas. Szerkezeti változtatások nélkül nem lehet tartós növekedést elérni – vélekedett.

Szerinte “itt az ideje a szociális piacgazdaság korszerűsítésének” annak érdekében, hogy Európa globálisan versenyképesebb legyen, és választ tudjon adni a “demográfiai kihívásra”, az idősek számarányának emelkedésére.

Barroso állást foglalt néhány hevesen vitatott gazdaság-, illetve pénzügypolitikai kérdésben is. Így például támogatóan szólt az eurókötvények kibocsátásának gondolatáról. A bizottsági elnök szerint az uniónak tíz esztendőre szóló költségvetési keretre lenne szüksége, amit öt év elteltével felülvizsgálnának.