Tavaly is sokat bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal 2009-ben is sok, csaknem hatmilliárd forint bírságot szabott ki, de az áthúzódó eljárásokéval együtt ennél is több pénz folyt be.
Kapcsolódó cikkek

Ha nem is rekordösszegű, de nagy bírságokat szabott ki a GVH 2009-ben: 5,95 milliárd forintot, és a korábbról áthúzódott összegekkel együtt végül összesen 6,05 milliárd folyt be. Idén ennél biztosan több lesz, mert néhány hete szabták ki az eddigi legsúlyosabb, 7,178 milliárdos büntetést, a vasútszakaszok felújítása során folytatott kartell miatt.

A bírságot a határozat kézhezvételétől számított egy hónapon belül be kell fizetni, nem szükséges megvárni a jogerős bírósági ítéletet. A GVH-nak egyébként 90 százalék fölötti a “találati aránya” a bíróságokon – mondta Nagy Zoltán elnök.

Az országgyűlési beszámolóban a GVH három javaslatot tesz a törvényhozásnak: azt, hogy a válságkezelés és a gazdaságélénkítés során hangsúlyosan vegyék figyelembe a versenypolitikai szempontokat, a jogalkotáskor legyenek tekintettel a versenyre gyakorolt hatásra, és alkossanak törvényi szabályokat a fogyasztói csoportokról.

Címkék: gvh