Több százmilliárdos forrást lehetne átcsoportosítani a kkv-knak

Több százmilliárd forint EU-s forrás csoportosítható át a vállalkozások számára a Start Tőkegarancia Zrt. szerint.
Kapcsolódó cikkek

A társaság kedden olyan változtatásokat sürgetett, amelyekkel a források felhasználása hatékonyabbá, a gazdasági növekedésre és foglalkoztatásra gyakorolt pozitív hatások pedig erőteljesebbé válnak.

Emlékeztetnek rá, hogy a vállalkozói érdekképviseletek, szervezetek évek óta keveslik a 7 ezer milliárd forint értékű EU-s támogatáshoz viszonyított 10 százalékos arányú, a vállalkozások számára elérhető forrást.

2009-ben 110 milliárd forintot már átcsoportosítottak, de úgy vélik lenne mozgástér a további aránynövelésre, hiszen számos eltervezett önkormányzati projekt el sem kezdődött, a sajáterő finanszírozása sem megoldott.

Hangsúlyozzák azt is: a források hatékony elköltésének előfeltétele, hogy megváltozzon az eddigi kiválasztási metódus. Itt az ideje kijelölni, hogy melyek a magyar gazdaság húzóágazatai, ahol az egy forint befektetéssel elérhető hozzáadott érték- és foglalkoztatás-növekedés a legmagasabb.

“Elkerülhetetlen annak felmérése, hol hasznosulnak legjobban a támogatások foglalkoztatási, értéknövelési szempontból. A vonal alatt teljesítő cégeket, bármely fájó is, nem szabad támogatni” – összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint.

A Start szerint segíteni kell a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) az előfinanszírozás és az önrész előteremtésében is. Mivel az EU is utólag fizet, így nyilvánvalóan az állam is csak hitelből tudná átvállalni a támogatás előfinanszírozását, azonban sokkal kedvezőbb feltételekkel jutna hitelhez, mint a kkv-k, tehát jelentős mértékben tudná segíteni a támogatott beruházások megvalósulását – fogalmaznak.

A Jeremie források eddig nem hasznosított részét (garancia-programokra elkülönített források) át kellene csoportosítani előfinanszírozásra és önrész biztosítására, a banki hitelfelvételnél kedvezőbb feltételekkel – javasolják.

Címkék: kkv