Adó: százmilliárdoktól esik el az ország

Amiért nem kért Magyarország derogációt a harmonizált adószabályok alól, csak a társasági adóban több mint 800 milliárd forint veszteség érte 2004 és 2008 között.
Kapcsolódó cikkek

Aktív adódiplomáciával a helyzet javítható lenne – mondta Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke csütörtökön a IV. Nemzetközi Adókonferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Az anya- és leányvállalat irányelv miatt négy év alatt 477 milliárd forint társasági adó a Magyarországon megtermelt érték után az anyavállat országának költségvetésébe folyt be – tette hozzá az elnök. Felhívta a figyelmet arra is, hogy paradigmaváltás történt az adózásban: már 30 ország nem progresszíven, hanem lineárisan adóztatja a személyi jövedelmeket.

Az új kormánynak figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy Magyarországon kevesen fizetnek sok adót, illetve a kihívást, hogy alkalmazkodni kell a nemzetközi adóversenyhez. A bejelentett módosítások részletei ugyan még nem ismertek, de a bejelentett ötletek megvitathatók a szakmai plénum előtt – mondta Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora.

A konferencián a frissen megalakult kormány – a felkérés ellenére – nem képviseltette magát. Első előadóként Herich György kiemelte, hogy a magyar EVA – az egyszerűsített vállalkozási adó – szimpatikus az EU-ban, és a kkv-kra készülő új szabályok is pártolják az átalány adót, továbbá a könyvelés megszüntetését. Az áfa-szabályokkal kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy a magyarországi bérmunka után a megrendelő nem itt, hanem a saját országában fizeti meg a forgalmi adót.

Bod Péter Ákos az új adójavaslatokkal kapcsolatba elmondta, a javasolt új adószabályok a közép-osztályt erősítik. A csúcsminisztériumok veszélye pedig az, hogy megnyúlik a döntési lánc – tette hozzá.

Varga Lászlóné az APEH elnökhelyetteseként a vagyonosodási vizsgálatokról is beszélt. Az elmúlt 3 évben közel 20 ezer ilyen vizsgálatra került sor, ezek eredményeként 95 milliárd forint adóhiányt állapított meg az adóhatóság, és ugyanennyi bírságot szabott ki. A vizsgálatok következménye, hogy az önadózás keretében bevallott adó több lett.

A friss adatokat ismertetve az elnökhelyettes elmondta, hogy idén május végéig 232 milliárd forint adóhiányt állapított meg az APEH, ennek 83 százaléka áfa, hat százaléka pedig szja hiány volt.

Címkék: adóakcióterv