Mit tehetünk, ha a párunk depressziós tüneteket mutat?

A depresszió sosem könnyű – akár mi magunk, akár a szeretteink küzdenek vele. A betegség nemcsak a hétköznapi életre, de a párkapcsolatokra is rányomja a bélyegét, ezért is fontos kérdés, hogyan közelítsünk a párunkhoz, ha a depresszió tüneteit véljük felfedezni rajta.

Betegként is igen nehéz megbirkózni a depresszióval, sokan elfelejtik azonban, hogy a hozzátartozókat, partnereket is megviseli ez az állapot. A betegséggel járó örömtelenség érzése, a dekoncentráltság, a fáradtság és az alvásproblémák az élet minden területére, így a párkapcsolatokra is rányomják a bélyegüket. Legyőzni a betegséget és közben egy kapcsolatot is életben tartani nem könnyű feladat, de van megoldás.

Honnan vehetjük észre?

A depresszió jelei egyénenként eltérőek lehetnek – sőt, a nőkre és a férfiakra is más jellegű tünetek jellemzőek –, de gyanúra adhat okot, ha a társunk

Milyen hatással van a depresszió egy kapcsolatra?

Míg a férfiak időként sportba, munkába vagy éppen képernyős tevékenységekbe menekülnek, és igyekeznek leplezni, hogy lelki problémájuk van (ezáltal nehezebb is náluk felismerni a depresszióra utaló tüneteket), a nők rágódnak a negatív érzelmeiken, és hajlamosak önmagukat hibáztatni ahelyett, hogy kibeszélnék mindazt, ami bántja őket.

A betegséggel való különböző megküzdési mechanizmusok, a nemek esetenként eltérő gondolkodásmódja és a hétköznapok változatos problémáinak elegye állandó konfliktusforrás lehet a párok életében. Ha pedig nincs megfelelő kommunikáció a felek között, az akár a kapcsolat végéhez is vezethet: elhidegülhetünk egymástól, mivel úgy érezzük, nem értjük meg a párunkat és többé ő sem ért minket.

Éppen ezért ilyenkor is kiemelten fontos, hogy a párok beszéljenek a problémáikról, osszák meg egymással félelmeiket, szorongásaikat, merjenek segítséget kérni egymástól, és segítsenek is a kedvesüknek, aki hozzájuk fordul a gondjaival – ezzel nemcsak egymást, hanem a kapcsolatot is erősítve.

Hogyan segítsünk?

Legyünk türelmesek, hiszen, mint a legtöbb betegség, a depresszió is annak a legnehezebb, akit belülről kínoz. Álljunk nyitottan a párunkhoz, ha beszélgetni szeretne, de ne sürgessük és ne üldözzük a szeretetünkkel, akaratlanul is erősítve benne az érzést, hogy valami nincs rendben vele.

Amennyiben úgy látjuk, hogy segít, vállaljunk át tőle néhány hétköznapi terhet: ha épp túl fáradt bevásárolni, menjünk el mi magunk a boltba. Ha nincs kedve elmosogatni, nyugtázzuk kritikamentesen.

Biztosítsuk, hogy számíthat ránk és nincs egyedül a problémájával. Ha viszont azt látjuk, hogy egyre inkább kicsúszik a kezéből az irányítás, bátorítsuk, hogy kérje szakember segítségét.

Hirdetés

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható, növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Phytotec Hungaria Bt. – Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.