Az álmatlanul töltött éjszakák sokkal súlyosabb gondokat is okozhatnak, mint a másnapi fáradtság

Nincs olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg, hogy milyen az, amikor nem tudjuk kialudni magunkat. Másnap alig tudunk ébren maradni, képtelenek vagyunk rendesen koncentrálni, és ingerlékenyek, másokkal szemben türelmetlenek vagyunk.

A legtöbb esetben az alvászavar csak átmeneti nehézséget okoz és már a következő éjszaka újra rendesen tudunk pihenni, de előfordul, hogy egy tartósan fennálló problémával állunk szemben, amelynek súlyos egészségkárosító hatásai is lehetnek.

Amellett, hogy folyamatosan fáradtak leszünk nappal, olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a hangulatzavar, a tanulási nehézségek, feledékenység, a motiváció elvesztése, a libidó csökkenése.

Ha folyamatosan fáradtak vagyunk, az megzavarja a hormonháztartásunkat is: az éhség- és a jóllakottság érzetét a ghrelin és a leptin hormonok szabályozzák, és ha az éhséghormon (ghrelin) szintje emelkedik, a leptiné pedig csökken, akkor fokozódik az éhségérzet és sokkal többet eszünk, vagyis nő az elhízás és a cukorbetegség kockázata.

Átlagos esetben egy felnőttnek 7-8 óra alvásra van szüksége. Aki rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszik, annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki súlyos szívbetegségek, szívinfarktus vagy agyi érkatasztrófa. Kutatások szerint bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázata is megnő, továbbá a krónikus alváshiány az agysejtek pusztulásához is vezethet.

Folyamatos alváshiány esetén megnő a depresszióra való hajlam, emellett felgyorsul az öregedés is: több lesz a bőrünkön a ránc és nehezebben tudunk regenerálódni. Sőt, a tartós alvászavar a csontritkulás kialakulását is elősegíti.

Mindezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a tartósan fennálló alváshiányt nem szabad félvállról venni, és minél előbb tennünk kell azért, hogy megelőzzük a komolyabb betegségek kialakulását.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.