Semmi nem keseríti meg annyira a mindennapokat, mint a prosztatagondok

A prosztata számos módon megbetegedhet, ami egy sor kellemetlen tünettel járhat.

A prosztata egy dió méretű mirigy, ami a férfiak húgyhólyagja alatt és a végbél előtt helyezkedik el, feladata pedig nem más, mint hogy olyan folyadékot állítson elő, amely védi a spermiumokat, míg azok a petesejt felé utaznak. A prosztata számos módon megbetegedhet, ami egy sor kellemetlen tünettel járhat. Az egyik ilyen probléma az akut bakteriális prosztatagyulladás, mely során a húgyúti rendszerből baktériumok jutnak a prosztatába, de betegségnek létezik nem bakteriális akut és krónikus változata is.

A betegek 90%-ánál diagnosztizálnak krónikus, azaz tartósan, hosszú idő óta, vagy visszatérően jelentkező, nem bakteriális gyulladást, amit a modern szakirodalom krónikus kismedencei fájdalomként említ – írja a proxelan.hu

Tünete lehet

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás ugyancsak baktérium okozta fertőzés, ami akár több hónapon át is elhúzódhat.

Ilyen tünet lehet

A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás pontos oka nem ismert, de az uralkodó elméletek szerint korábbi fertőzés, kisebb sérülés vagy stressz következménye is lehet. Nem növeli meg a prosztatarák kockázatát, ellenben többféle kellemetlen tünetet is okoz. Megesik, hogy a panaszok kezdetben nagyon enyhék, ezért az érintettek egy része csak legyint rájuk. Ez azonban nagy hiba, mert hetek-hónapok alatt a tünetek általában súlyosbodnak, és szélsőséges esetben akár impotenciához is vezethetnek. A tünetek időnként elmúlhatnak, majd később visszatérnek, de az is előfordul, hogy állandósulnak, ezért igen komoly hatást gyakorolnak az érintettek mindennapjaira, életminőségére. Nem elég hogy gondok merülnek fel a beteg vizeletürítésében és szexuális életében, hanem akár már az ülés is elviselhetetlen fájdalmakkal járhat. És a folyamatosan gyötrő fájdalom miatt a betegség az érintetteket pszichésen is rendkívül megviseli.

Az általános javallat szerint a férfiaknak negyven éves korban érdemes beszélniük az orvosukkal a prosztatamegbetegedések kockázatáról és arról, hogy szükség van-e vizsgálatra. Világos azonban az is, hogy a prosztatagondok nem korhoz kötöttek, a húszas életévekben ugyanúgy kialakulhatnak, mint hatvan felett. Éppen ezért fontos, hogy már a legkisebb panaszok esetén orvoshoz forduljon a páciens, és ezzel is minimalizálja az esélyét annak, hogy el kelljen szenvednie bármelyiket a fenti betegségek közül.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.