Mikor együnk és mozogjunk, ha jól akarunk aludni?

A testünk bonyolult szerkezet, ezért fontos, hogy mikor mozgatjuk, és mikor töltjük fel üzemanyaggal. Főleg, ha jól akarunk aludni.
Kapcsolódó cikkek

Aludni mindenki tud, de az igazán jó alvás sajnos sokaknak csak álom marad. Az alvás egy olyan „tevékenység” az életünkben, amelyet kevesen gyakorolnak igazán jól, pedig számos pozitív hatására bizony nagy szüksége van az emberi szervezetnek.  A jó alváshoz nem elég, hogy eleget aludjunk, az is kell, hogy az alvással töltött idő kellően pihentető legyen.

Mennyit kell egy embernek aludnia, hogy kipihent legyen?
Elmondjuk, mennyire igaz a nyolcórás alvás mítosza.

Ehhez viszont sok mindenre kell odafigyelnünk, köztük a megfelelő környezet megteremtésére, de arra is, hogy mikor és mit eszünk lefekvés előtt. Talán még ezeknél is fontosabb a szervezetünk bioritmusának tiszteletben tartása, és egy számunkra ideálisnak mondható, állandó alvási rendszer kialakítása.

Bár egy kiadós esti edzés után kellőképpen elfáradunk, mégsem tudunk gyorsan elaludni, akárcsak evés után sem, hiszen a test nem képes azonnal alkalmazkodni a teljesen eltérő élethelyzetekhez.

Megnéztük, meddig érdemes edzeni, illetve enni lefekvés előtt ahhoz, hogy könnyebb, és a lehető legpihentetőbb legyen majd az alvás.

Edzés

Mozogni korán érdemes igazán. A reggel hét órakor végzett testmozgás egyik haszna, hogy ha ezzel kezdjük a napunkat, akkor – különböző kifogásokat keresve – már nem tudjuk halogatni. És van még egy nagyon fontos előnye: azok, akik korán reggel edzenek, jobban alszanak!

A reggeli testmozgást végzők 75 százalékkal több időt töltenek az alvás pihentetőbb szakaszában, mint azok, akik az edzést az esti órákra időzítik.

Arról nem is beszélve, hogy ha a testmozgást a szabadban végezzük, akkor már reggel hozzájutunk az egészséges élethez szükséges napfény nagy részéhez, és a bioritmusunk is jobban igazodik a napszakokhoz.

A későbbi edzésnek is lehet haszna. A testünk nap közben pár fokkal melegebb, mint reggel, ezért kisebb az esély arra, hogy lesérüljünk. Ráadásul, a délutáni edzések segítenek az inszomnia, vagyis az álmatlanság elkerülésében, és hatásukra éjszaka is kevesebbszer ébredünk fel.

Az biztos, hogy este érdemes a legkevésbé edzeni, mert az aktív testmozgás „felpörgeti” a szervezetünket, megemeli a testhőmérsékletet, ami akadályozza az elalvást. Ha mindenképp este akarunk mozogni, akkor érdemes inkább csak nyújtani, esetleg jógázni.

Evés

A közvetlenül elalvás előtti evéssel kapcsolatban sok egymással ellentétes vélemény létezik. Egyesek szerint kifejezetten sok köze van az elhízáshoz, de vannak olyanok is, akik szerint éppen hogy fogyaszt.

Az biztos, hogy az alvás előtti evés gyakran kapcsolódik más egészségtelen szokásokhoz. Van, aki rágyújt evés után, mások alkoholt fogyasztanak a „jobb emésztésért”. Pedig ezek az élvezeti szerek hátrányosan befolyásolják az alvást. Ráadásul, ha a kései evést egy plusz étkezésként iktatjuk a napirendünkbe, az hosszabb távon elhízáshoz vezethet.

Mindenesetre tele hassal semmiképpen sem érdemes lefeküdni, mert a szervezetünk energiáit az emésztés nagyon igénybe tudja venni. Viszont az sem jó, ha éhesen bújunk ágyba, mert ha a testünk nem jut elegendő üzemanyaghoz, akkor kevésbé tud regenerálódni. Ezért, ha már mindenképpen enni akarunk a késő esti órákban, akkor érdemes csak kevés, ugyanakkor könnyű ételt fogyasztani.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.