Három egyszerű trükk a gyors stresszoldásra

Feszültség, szorongás, stressz – mindannyiunk számára ismerősek lehetnek, és nagyon meg tudják nehezíteni a napjainkat. Még ha a kiváltó okokat nem is, az általuk okozott rossz közérzetet néhány egyszerű stresszoldó technikával viszonylag gyorsan tudjuk kezelni.
Kapcsolódó cikkek

Napjainkban az emberek nagy része stresszel. Mindenkinek megvannak rá az okai. Nagy a nyomás, sok a munka, egyre több kihívásnak kell megfelelnünk. A tartóst stressz kezelése már többnyire orvosi közreműködést igényel, de ha hirtelen, váratlanul nehezedik ránk a nyomás, és nem tudunk mit kezdeni a bennünk növekvő feszültséggel, akkor néhány egyszerű trükk segíthet abban, hogy úrrá legyünk a helyzeten.

Összeszedtünk néhány könnyen kivitelezhető stresszoldó technikát!

Mély lélegzet

Baj van? Vegyél egy mély lélegzetet! – szoktuk mondogatni, sokszor magunknak is. A mély lélegzet csökkenti a vérnyomást és a pulzust, ezáltal nyugodtabbakká válunk. Az ember akkor szokott mélyeket lélegezni, ha nyugodt, és ez fordítva is működik.

Ha feszült helyzetben vagyunk, bármit is csinálunk, tartsunk egy ötperces szünetet és koncentráljunk a lélegzésünkre. Üljünk le, hunyjuk le a szemünket, és tegyük a kezünket a hasunkra.

Lélegezzünk mélyeket az orrunkon keresztül, miközben érezzük, ahogy a hasunk megemelkedik, majd a szánkon át fújjuk ki lassan a levegőt.

Nevessünk hangosan

Egy igazi, gyomorból jövő nevetés csodákat tehet a stressztünetekkel. Csökkenti a szervezet stresszhormonja, a kortizol szintjét, ugyanakkor serkenti az úgynevezett boldogsághormon, az endorfin termelését.

A legegyszerűbb, ha elkezdünk valami vicceset nézni az interneten, vagy beszélgetünk valakivel, akiről tudjuk, hogy meg fog minket nevettetni.

Mozogjunk

Hallotta már a runners high kifejezést? Ha még nem, akkor most érdemes megtanulnia: a futás hatására kialakuló eufórikus érzéssel járó állapotot nevezik így. Ahhoz, hogy hasonló boldogságélményben legyen részünk, de legalább a ránk nehezedő nyomás alól – még ha csupán átmenetileg is – egy kissé felszabaduljunk, nem kell feltétlenül futnunk.

Sétálhatunk néhány kört a ház körül, vagy lépcsőzhetünk egyet, de akár a vállöv és a nyaki gerinc feszülő izomzatának lazítása is enyhülést hozhat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.