Bebörtönöztek egy megerőszakolt 15 éves lányt, mert abortusza volt

Az indonéz kislány azután lett terhes, hogy bátyja többször is megerőszakolta.
Kapcsolódó cikkek

Abortusz miatt fél évig tartó börtönbüntetésre ítéltek Indonéziában egy 15 éves kislányt, aki azután lett terhes, hogy 17 éves bátyja többször is megerőszakolta – mondta el a CNN-nek egy bírósági szóvivő. Az ügyészség eredetileg egy évig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte a lányra a törvénytelennek számító beavatkozás végrehajtása miatt.

Az áldozatot legalább nyolc alkalommal erőszakolta meg a testvére, tavaly szeptembertől kezdve. A 17 éves fiút két évig tartó börtönre ítélte a Szumátra szigetén, Muara Bulian városában székelő bíróság. Mindketten fiatalkorúak börtönében töltik majd le büntetésüket. Az ítélet ellen több jogvédő szervezet is tiltakozott.

Listyo Arif Budiman bírósági szóvivő elmondása szerint az elvetélt magzatot falusiak találták meg a család háza mögötti olajpálma-ültetvénynél, Pulau faluban. A terhességet a hatodik hónapban szakították meg. A nyomozás közben a lány a rendőröknek beismerte, hogy az abortált magzat az övé volt.

Belehalt a szülésbe a megerőszakolt 14 éves lány
A lány gyermekének állapota stabil, de lélegeztetőgépen tartják.

A hatóságok még nyomoznak a testvér édesanyja ellen is, aki a beszámolók szerint segített a lánynak az abortusz végrehajtásában, mert szégyellte az esetet. Az esetről szóló hírekben azt nem említették, hogy az abortuszt ki és hogyan hajtotta végre.

Jogvédő szervezetek erőteljesen tiltakoztak a kislány bebörtönzése ellen, kijelentve, hogy a lányt inkább áldozatként kéne kezelni. Indonéziában tilos az abortusz, de nemi erőszak esetén engedélyezett, azonban csak az utolsó menstruációt követő 40 napig.

A gyakorlatban azonban sok nő csak a 40 napos határidő után veszi észre, hogy terhes, és akkor már nem tudják törvényesen megszüntetni a nem várt terhességet – hívta fel a figyelmet a büntetőtörvények reformjáért küzdő ICJR intézet vezetője. „Az államnak inkább segítenie kéne az áldozatok, nem pedig büntetni, főleg, ha gyerekekről van szó” – jelentette ki  Anggara Suwahju a Jakarta Postnak.

Közben a testvérpárt kitiltották Pulai faluból – írta a Jakarta Post. A helyiek ugyanis nem foglalkoznak a nemi erőszakkal, és sima vérfertőzésként tekintenek az esetre, és a kislányt is „elkövetőnek” tartják.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Thinkstock