Visszaparancsolták a tóba a Loch Ness-i szörnyet

Nessie csillaga leáldozóban van, mióta Szent Kolumba ráförmedt, még embert sem evett.
Kapcsolódó cikkek

Titokzatos élőlények, szörnyek nemcsak elődeink babonás képzeletében éltek, modern korunk is több ilyen lényt tart számon, gondoljunk csak Nagylábúra vagy a rejtélyes dél-amerikai vérszívóra, a Chupacabrára. Vagy a leghíresebbre, a Loch Ness-i szörnyre, amely a XX. század derekán, 1933. május 2-án indult a világhírnév felé.

Maga a Loch Ness Skócia legnagyobb tava, és bár felülete tízszer kisebb a Balatonénál, nem az a szelíd, sekély, barátságos víz, mint a magyar tenger. Hossza 40, legnagyobb szélessége 2,4 kilométeres, zavaros, barnás vizének átlagos mélysége viszont 130 méter. Nem csoda, ha a tengeri szörnyekhez hasonló állatot véltek benne felfedezni már igen korán.

Emberevő szörny

A környéken élő ókori piktek régészeti hagyatékában is találtak óriási hüllőt ábrázoló tárgyakat, majd a VI. századi ír hittérítő, Szent Kolumba legendája írásba is foglalta a szörnyet. Történt ugyanis, hogy a jámbor szerzetes a Ness-folyó partján temetési menetre lett figyelmes. Az egybegyűltek elmondták, hogy társuk aznap a folyóban úszott, amikor egy „vízi szörnyeteg” megtámadta, szétmarcangolta, és lerántotta magával a mélybe.

A hittérítő erre nyomban elhatározta, szembeszáll az istentelen teremtménnyel, utasította egyik követőjét, hogy ugorjon a vízbe, ússza át a folyót. A piktek rémülten tiltakoztak, joggal. Ahogy szerencsétlen néhány tempót haladt, ismét megjelent a szörnyeteg, hogy rávesse magát. Ám ekkor Kolumba keresztet vetett és rákiáltott:

Ne tovább! Ne érintsd azt az embert!

A fenevad erre ledermedt, és eltűnt a vízben. Jó ideig nem is igen hallatott magáról, egészen a már említett 1933 május 2-áig.

Újjászületett

Ekkor ugyanis Alex Campbell tófelügyelő, egyben az Inverness Courier című lap munkatársa számolt be róla, hogy látta a lényt. Nem kellett sok, még abban az évben több szemtanú jelentkezett, akik épp a Loch Ness mellett épült úton haladtak, amikor egy hatalmas hüllőszerű lény szaladt át előttük. Decemberben pedig meg is jelent róla az első fotó a Daily Expressben, ami lázba hozta egész Nagy-Britanniát.

Számtalan akció indult a közben Nessie névre keresztelt szörny felkutatására, ezek hátterében a brit lapok álltak, egymást túllicitálva akartak beszámolni a szenzációról. A Daily Mail egy vadászt, Marmaduke Wetherellt bízta meg a nyomozással, hamarosan szállította is az állat lábnyomát. Később kiderült, csalás volt az egész, a vadász egy víziló lábnyomával vert át mindenkit.

Egyre ritkábban bukkan fel

Lelkes kalandorok azóta is a szörny nyomában vannak, holott eddig a Nessie felkutatására indított tudományos expedíció eredménytelenül ért véget, a szörny létezésére nincs semmiféle bizonyíték. És az érdeklődés is lankad. Gary Campbell, a Loch Ness-i szörny észlelésekért felelős hivatalnok április közepén jelentette be, hogy az elmúlt hónapokban drasztikusan lecsökkentek a hivatalosan bejelentett észlelések. Tavaly nyolc alkalmommal vélték őt látni, idén viszont még egyetlen egyszer sem. Campbell úgy fogalmazott, aggódik Nessie-ért, mert már rég nincs annyi pletyka róla, mint korábban.

Az igazán elhivatottak persze nem adják fel. Tavaly áprilisban egy modern keresőeszközökkel felszerelt robot-tengeralattjárót küldtek a tóba, ami talált is valamit. A világ lélegzetvisszafojtva figyelt, mire kiderült: a szonda Nessie kilenc méteres „gumidublőrét” fedezte fel. Azt, amelyiket a Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak – a kellékszörny közel ötven évvel ezelőtt süllyedt el a tóban.