Nyolc év utcán éjszakázás után végre újra ágyban alhat Andrea és József

Magyarországon ma közel 400 ezer lakás áll kihasználatlanul, üresen. Ezzel szemben, bár a tényleges számot megbecsülni is nehéz, hazánkban több ezren élnek fedél nélkül, az utcán, szállókban, közparkokban, erdőszéli kunyhókban. Elszomorító paradoxon ez. De szerencsére vannak civilek, akik az egyensúly megteremtésére törekednek. A TESZ Magyarországért Alapítvány az Utcáról Lakásba Egyesülettel közösen már az első lépéseken is túljutottak.
Kapcsolódó cikkek

Andrea és József hat éve alkotnak egy párt, de nem a munkahelyükön, vagy egy kávézóban ismerkedtek meg, és nem is egy balatoni kiruccanás alkalmával feküdtek egymás melletti plédre. Józsefék a Blaha Lujza téren szerettek egymásba.

A férfi évekig önkormányzati bérlakásban élt, ám édesapja halála után ott nem maradhatott. Később albérletbe költözött, időnként pedig meghúzta magát nővérééknél. Közben egyre lejjebb csúszott, ahonnan már nem volt visszaút. Felszámolták a céget, ahol dolgozott, ő pedig utcára került. Kilátástalan helyzetében az alkohol lett leghűségesebb társa – meséli.

Fotó: Pál Anna Viktória

Andrea családi viták miatt jött el otthonról. Utcaseprőként dolgozott, amikor éppen volt lehetősége, és az italt ő sem vetette meg. A most 42 éves nő szintén fedél nélkül maradt, de Józseffel ellentétben ő egyáltalán nem vette igénybe a hajléktalan szállókat.

Nem szerettem ott lenni, tele volt bogárral, részeggel, és még loptak is. Inkább aludtam egy pad alatt, mint ezeken az éjszakai melegedőkön.

A pár novemberben együtt került be a nappali ellátás rendszerébe. Mindketten dolgozni akartak, úgyhogy most már hónapok óta vonatokat takarítanak. Az alkoholt pedig szinte teljesen száműzték az életükből.

Fotó: Pál Anna Viktória

Józsefnek és Andreának azonban egy másik lehetősége is adódott a munkán kívül. Néhány hete, nyolc év után először, beköltözhettek egy kis lakásba.

Egy nemrég indított projektnek köszönhetően albérlőként pályázhattak egy garzonlakásra Kispesten. A Lakhatást MOST! Lakásügykség célja, hogy a fedél nélkül élők visszataláljanak a normális életbe. A kezdeményezést az Utcáról Lakásba Egyesület, a TESZ Magyarországért Alapítvánnyal közösen indította el. Előbbiek már régóta foglalkoznak önkormányzati szociális lakások hasonló jellegű hasznosításával, a TESZ viszont csak tavaly nyáron jött létre.

Fotó: Pál Anna Viktória

A TESZ Magyarországért Alapítványt Pados Balázs hozta létre. Sikeres üzletemberként Balázs már számos jótékony kezdeményezést támogatott. Az évek során azonban azt tapasztalta, hogy az eseti segítségnyújtás, egy-egy donáció ritkán ér el igazán komoly eredményt. Ugyanakkor hisz abban, hogy a találékony üzleti szemlélet érvényesítésével és némi tapasztalattal olyan programokat lehet elindítani, amelyek valóban változást jelenthetnek egy-egy közösség életében. A Lakhatást MOST! az első projektünk, de más, társadalmi innováció felmutatására képes programokat is kezdeményezünk majd

– magyarázza Breuer András, a TESZ kommunikációs munkatársa.

Fotó: Pál Anna Viktória

Az alapítvány első körben négy lakás vásárlását és felújítását tűzte ki célul. Ebből három már megvan, az elsőbe költözhetett be Andrea és József.

Ám ez csak a támogatás egyik része, a TESZ ugyanis egy szociális munkás és egy szociális koordinátor félállású bérezésével is támogatja a programot. Nekik kulcsszerepük van abban, hogy az alapítvány segítsége ne csupán tűzoltás, hanem valódi, hosszú távon fenntartható segítség legyen.

A második lakás felújítása jelenleg is zajlik. A feladatok egy részét kivitelezőkkel oldják meg, másik részét, az egyszerűbb munkákat pedig önkéntesek végzik. Külön érdekesség, hogy a második ingatlan lakhatóvá tételén József is segédkezik. Magától jelentkezett a feladatra, korábban ugyanis már dolgozott az építőiparban.

Az alapítvány a lakások átadása után is szeretné folytatni a projektet, ám ez hosszú távon akkor lenne fenntartható, ha közösségi finanszírozással és más résztvevők bevonásával működhetnének tovább. A közösségi támogatás csatornái egyelőre adminisztrációs okokból nem készültek el, ezzel kapcsolatban az érdeklődők a Lakhatást MOST! Lakásügynökség Facebook oldalán tájékozódhatnak.

Fotó: Pál Anna Viktória