2016 – A Hüvelyesek Nemzetközi Éve

Ahogy arról korábban már a Kardamomon is olvashattatok, 2016-ot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a Hüvelyesek Nemzetközi Évének nyilvánította, ennek örömére pedig igyekszem az év során én is minél több, változatos és könnyen elkészíthető recepttel meghozni a kedveteket ezekhez a parádés növényi fehérjeforrásokhoz.
Pikáns diós lencsekrém

Míg a talajok tavalyi nemzetközi évével – hogy úgy mondjam – némiképp gondban voltam, ezúttal roppant szórakoztató és egyszerű dolgom lesz: csak a vöröslencsére tömérdek fogás épül kelettől nyugatig, és akkor hol van még a szintén könnyedén emészthető mungóbab vagy a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, minden formájában izgalmas csicseriborsó?!

Az alábbi fantasztikus, pikáns diós lencsekrém receptjét a Húsmentes hétfő oldaláról vadásztam, a mindig isteni teljes kiőrlésű kenyér pedig az Artizán Budapest mestereinek keze munkáját dicséri.

A lencse megfőzésével együtt legfeljebb fél óra alatt elkészíthető, kiváló természetes változata a mindenféle mesterséges ízfokozókat, tartósítószereket tartalmazó szendvicskrémeknek. Húsmentes péntekeken is.

Pikáns diós lencsekrém

Hozzávalók (egy kisebb tálnyi):

Miután alaposan megmostuk a lencsét, az apróra vágott vöröshagymával együtt a háromszoros mennyiségű vízben kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ezalatt a diót és a köménymagot zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány percig kevergetve megpirítjuk, de csak annyira, hogy ne égjen meg. Amikor a lencse és a pirított magok kihűltek, a többi hozzávalóval együtt kézi botmixer segítségével keverjük az egészet pépesre. Ha szükséges, sűríthetjük még dióbéllel, illetve ízlés szerint utólag tovább fűszerezhetjük.

Jó étvágyat!