Hosszú távon életet menthetnek ezek az ételek

Íme, azok a gyümölcsök és magvak, melyek leginkább segítenek a rák, a szívroham, és stroke megelőzésében.
Kapcsolódó cikkek

Sokszor halljuk a „szuperkaja” kifejezést, és néha már úgy tűnik, mintha a fitneszguruk és önjelölt dietetikusok mindenre ezt mondanák, amiben legalább egy kis vitamin van. Mégis léteznek olyan gyümölcsök és magvak, amelyek különösen hasznosak, ha valaki egészségesen szeretne élni – a Daily Mail gyűjtötte össze őket.

Meggy

Fotó: MTI

A meggyben sok antioxidáns található, ennek eredményeképp csökkenti a gyulladásokat, jobb alvást tesz lehetővé és gyorsítja az izmok regenerálódását. A kutatások azt mutatják, hogy elég meggyet fogyasztva csökkenteni lehet az edzés olyan hatásait, mint az izomláz vagy a gyengeség.

Avokádó

 Kép: Thinkstock

Tele van egyszeresen telített, egészséges zsírokkal, amelyek többek között csökkentik a koleszterinszintet és csökkentik a szívroham kockázatát. Egy friss tanulmány azt mutatta ki, hogy egy közepesen kevés zsírt tartalmazó diéta napi egy avokádóval jobban csökkenti a rossz koleszterin szintjét, mint egy zsírszegény diéta avokádó nélkül.

Tőzegáfonya

 Kép: Thinkstock

A tőzegáfonyát nagyon régóta használják húgyúti megbetegedések kezelésére. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ezen kívül is rengeteg mindenre jó: védi a szív egészségét, bizonyos típusú rákok megelőzésében is hasznos, a száj egészségéhez is hozzájárul, és felveszi a harcot a fertőzésekkel is. Mindez azzal magyarázható, hogy az áfonya tele van polifenollal, ami pedig antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatással bír. Nem mindegy azonban, milyen formában vesszük magunkhoz: a különböző áfonyalevek rendszerint tele vannak cukorral.

Kék áfonya

 Kép: Thinstock

Mivel a kék áfonyában rengeteg antioxidáns, vitamin és ásványi anyag található, számos, egészségre jótékony hatását mutatták már ki: jót tesz a szívnek, a rákmegelőzésben is hasznos, felpörgeti az agyi funkciókat és javítja a látást is. Sőt, egyes kutatások szerint a kék áfonya késlelteti az öregedést, így a ránctalanító krémek jóval olcsóbb alternatívája.

Tökmag

 Kép: Thinstock

Azon kívül, hogy rendkívül tápláló, sok benne a fehérje, a rost, a mangán, a magnézium és a kén, illetve kiváló cink-forrás is. Fontos az immunrendszernek, a sejtek növekedéséhez és osztódásához, de befolyásolja a hangulatot, illetve a szemek és a bőr egészségét is. Ha a zabkásájához vagy salátájához ad egy keveset, máris felturbózhatja a tápanyagbevitelét.

Chia magok

 Kép: Thinkstock

A tengerentúlon a chia-magok már évek óta nagyon népszerűek, Magyarországon csak mostanában terjednek el. Magas tápanyag-, de alacsony kalóriatartalmú étek. A chia-magok szintén tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, de omega-3 zsírsavat is tartalmaznak, bár ezt nehezebben nyeri ki a szervezetünk, mintha halat ennénk. Sőt, több kalcium van benne, mint azonos mennyiségű tejben.