Önnek van 20 ezer forintja védőoltásra?

Jelentősen nőtt a hazai bárányhimlős megbetegedések száma, csak az első két hónapban hétezer esetet regisztráltak. A betegség súlyos szövődményeket okozhat, ritkán halálos is lehet – figyelmeztettek sajtótájékoztatón szerdán. Van védőoltás, csakhogy húszezer forint.
Kapcsolódó cikkek

A bárányhimlő súlyos következményeinek megelőzésére hívja fel a figyelmet a március elején elindított “Védőoltással a bárányhimlő ellen” program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) által támogatott információs kampányban óvodapedagógusok és szülők kapnak részletes tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségről.

Muzsay Géza, a HGYE alelnöke arról beszélt, Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Évente 30-40 ezer bárányhimlős megbetegedés fordul elő, és bár többnyire enyhe lefolyású, a betegek mintegy 2-6 százalékánál szövődményeket okozhat, és ritkán halálos kimenetelű is lehet.

Könnyen lehet járvány

A rendkívül ragályos bárányhimlőt a cseppfertőzéssel is terjedő varicella vírus okozza. A beteg már a lappangási idő végén, a tünetek megjelenése előtt fertőz, ezért a bárányhimlő megjelenése a közösségben könnyen járvány kialakulásához vezet. 2015 első heteiben tavalyhoz képest is jelentősen nőtt a hazai bárányhimlős megbetegedések száma, januárban és februárban csaknem 7000 esetet regisztráltak. A “Védőoltással a bárányhimlő ellen” program honlapján (www.baranyhimlo.hu) lehet tájékozódni a betegségről, valamint a bárányhimlővel kapcsolatos tévhitekről.

A bárányhimlő következtében olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki mint a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, mellhártyagyulladás, véráramfertőzés (szepszis), csontgyulladás, idegrendszeri gyulladás – mondta Ujhelyi Enikő, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház gyermekintenzív osztályát vezető főorvos. Hangsúlyozta: az esetek 80 százalékában egészséges gyermekeknél alakult ki az életveszélyes szövődmény, a kórház gyermekintenzív osztályán 2009-től február végéig 162 gyereket kezeltek varicella-diagnózissal, közülük 140-et szövődményes bárányhimlő miatt.

Muzsay felhívta a figyelmet arra, hogy a bárányhimlő védőoltással megelőzhető, és azokban a közösségekben, ahol magas az átoltottság, alig fordul elő a betegség.

A két adagból álló oltás már 9 hónapos kortól elérhető, de a legjobb a gyermek 16-18 hónapos kora között beadatni, minimum 6 hét különbséggel. A két egyenértékű oltóanyag nagyjából azonos árban vannak, a védettség kialakulásához szükséges két oltás körülbelül húszezer forint.

Kérdés, hogy a gyermekükért aggódó, felelős magyar szülőknek van-e 20-40-60 ezer forintja (a gyerek számától függően) egyetlen védőoltásra. Kérdés, hogy a kampány mellett, azt kiegészítve, miért nem fordít a minisztérium legalább ugyanekkora figyelmet a vakcinák árának csökkentésére és/vagy a kötelező védőoltások körének bővítésére. Kérdéseinket elküldjük az Egészségügyért Felelős Államtitkárságnak.

Hamarosan megjelenő cikkünkben összeszámoljuk a 14-éves korig ajánlott, valamennyi védőoltás árát. Addig is szavazzon!

<a href=”http://polldaddy.com/poll/8717399/”>Önnek van 20 ezer forintja egyetlen védőoltásra?</a>