Kend el a rúzst az arcodon! Nők élete múlhat rajta

Rúzs elkenésével hívják fel a figyelmet magyar nők egy olyan betegségre, amelybe minden nap belehal valakinek a lánya, felesége, anyja. Pedig nagyobb odafigyeléssel megelőzhető a tragédia.
Kapcsolódó cikkek

“A méhnyakrák a 2. leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében. Naponta 3 nőnél diagnosztizálnak ilyen betegséget Magyarországon és minden nap elveszítünk valakit emiatt, aki pótolhatatlan űrt hagy a családban.”

Ezt írja a Mályvavirág Alapítvány figyelemfelkeltő kampányában, amelyet Angliában indítottak a világot megmozgató Ice Bucket Challenge mintájára. A jeges vödrös kihívással egy súlyos bénulásos betegséget akartak megismertetni.

A Kend a rúzst! Merj kenni, merj tenni! szlogen arról szól, hogy a nők nagy része még ma is tart a méhnyakrákszűrés kellemetlenségeitől, intimitásától. Félre kell azonban ezt tenni, hiszen az életünk múlhat rajta – hirdeti a kampány, amelynek lényege, hogy bárki feltölthet egy rúzsfoltos szelfit, amivel figyelmeztetheti barátnőit, családtagjait, hogy a méhnyakrákszűrés életet menthet. 

Angliában #SmearForSmear (rúzsfolttal a szűrésért) címen kampányolnak a nők rendszeres vizsgálatáért. 

A Hír24 munkatársai is csatlakoztak a kampányhoz:

 Fotók: Pál Anna Viktória

Ősszel mutattunk be három, gyógyult méhnyakrákos nőt. Megrázó vallomásukkal is azt szerették volna elérni, hogy minden lány és asszony figyeljen magára, járjon rendszeresen szűrésre:

Ne felejtsd! A méhnyakrák megelőzhető.

A méhnyakrákot szinte minden esetben HPV vírus okozza. 10-ből 8 nő 50 éves korára átesik a nemi úton terjedő fertőzésen, de a több mint 100 féle vírusnak csak tucatnyi fajtájától alakulhat ki daganat. A fertőzéstől még az óvszer sem véd meg teljes biztonsággal. Az esetek többségében a vírussal megbirkózik az immunrendszer és nem alakul ki betegség. Rendszeres szűréssel pedig azoknál is elkerülhető a tragédia, akik a rákot okozó vírust kapják meg. Ha időben észreveszik a kórokozó jelenlétét, kisebb-nagyobb műtétekkel megakadályozhatják a daganat kialakulását, illetve eltávolítják azt.