Tilos a tanár-diák viszony a Harvardon

Az elitegyetem vezetése szerint az oktatóknak kizárólag hallgatóik intellektuális fejlődésére kell koncentrálniuk, bárminemű más viszony tiltott.

Megtiltották a Harvard Egyetemen az oktatóknak, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek a hallgatókkal – írja a Boston Globe. A lap azt írja: korábban is korlátozták a tanár-diák viszonyt, de csak olyan megkötések voltak, ami szerint az oktató és tanítványa nem alhatnak együtt.

A most meghozott szabályok konkrétan tiltják, hogy romantikus vagy szexuális kapcsolatba bonyolódjanak a professzorok diákjaikkal, függetlenül attól, hogy a hallgató részt vesz-e az adott oktató valamelyik kurzusán vagy sem. Az egyetemi vezetés szerint a tanároknak kizárólag diákjaik intellektuális fejlődésére kell koncentrálniuk, az érzelmi viszonyt azért helytelenítik, mert a két fél egyenlőtlen helyzetben van.

Azt nem közölték, hogy milyen szankció jár azért, ha valaki megszegi a szabályozást. Ugyanakkor az amerikai egyetemi oktatók szövetségének vezetője, Anita Levy azt mondta: attól tart, hogy a Harvard intézkedése nem fogja elérni célját, sőt, épp ellentétes hatású lesz. Szerinte aggályos dolog teljes tiltást kiróni a két fél kölcsönös beleegyezésén alapuló kapcsolatokra, és mindez ahhoz vezet, hogy ettől ezek a kapcsolatok csak még vonzóbbá válnak. Ugyanakkor, ha kapcsolat áll fenn egy oktató és egy hallgató között, akkor tartózkodni kell attól, hogy az adott tanárnak bármilyen befolyása legyen a diák tanulmányi előmenetelére.