2-3 kilót is hízhatunk az ünnepekkor

Ennyi plusz súly még az egészséges emberek szervezetét is megviseli, ezért nem árt odafigyelni.
Kapcsolódó cikkek

Az elemzők az európai ünnepi vacsora során bevitt kalória, zsír és szénhidrát mennyiségét vizsgálták. A számok alapján a franciák, csehek, lengyelek, portugálok és osztrákok után mi hatodikak vagyunk a listán – írja a Blikk.

A lapnak nyilatkozó szakember szerint sem az ételeinkkel, hanem velünk van a probléma, bár nem árt odafigyelni az összetevőkre, hogy egészségesebbek legyenek a fogások.

Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense szerint előfordul, hogy 2-3 kilót is híznak ünnepekkor az emberek, hozzátette, hogy ez még egy egészséges ember szervezetét is megterhelheti, bizonyos betegségben szenvedők számára pedig nagyon veszélyes.

A szakember szerint az a gond, hogy az ünnepi menü sok családnál energiadús és zsíros ételekből áll. A halat és a húst nem bő olajban készítsük, kerüljük a majonézt a saláták készítésénél, tanácsolja. Azt is kiemelte, hogy az olyan hagyományos karácsonyi ételeknél, mint a töltött káposzta, vagy a halászlé arra figyeljünk, hogy ne legyenek túl zsírosak az összetevők.