Meghalt a döner atyja

A török gyorsétel feltalálója nyolcvanévesen hunyt el Berlinben.
Kapcsolódó cikkek

A török származású Kadir Nurman 1960-ban, Anatóliából vándorolt ki Nyugat-Németországba, ahol az első években a Daimlernél dolgozott Stuttgartban. Később Nyugat-Berlinbe költözött, ahol a város központjában falatozót nyitott.

Néhány évvel később, 1972-ben rájött, hogy a helyi életritmushoz jobban passzol, ha a hazájában tányéron szervírozott fogást – a hagymával és friss zöldségekkel tálalt nyárson sült húst – lepénykenyérbe töltve árulja, mert így a vendégek elvihetik az ételt és menet közben is fogyaszthatják.

Így készül:

Ez a döner kebabként ismert fejlesztést később nagyobb karriert futott be, mint a másik berlini klasszikus gyorsétel, a currywurst. Azt hihetetnék, hogy Nurman alaposan meggazdagodott fejlesztéséből, de ez nem így van. A férfi nem szabadalmaztatta a dönert, így pénzt sem kapott utána.

Ennek ellenére a németországi török közösségben nagy tisztelet övezte, hiszen találmányával a közösség számtalan tagjának teremtett munkalehetőséget.

Nurman első dönerei óta Németországban nagyjából 15 ezer büfében árulnak zöldfűszeres, fokhagymás vagy csípős szósszal ízesített szendvicset, és a dönerrel foglalkozó európai cégek összesített éves árbevétele meghaladja a 3 milliárd eurót.

Kadir Nurmant november elején temetik.