Csak minden tizedik hallgató cigizik

Egy egészséges életmóddal foglalkozó egyetemi program biztató adatokat is gyűjtött a magyar egyetemistákról. A válaszadók 70 százaléka nem dohányzik.
Kapcsolódó cikkek

Három hazai egyetemen indult el márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai programja, az E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak, amely az egészséges táplálkozást és életmódot hivatott népszerűsíteni a hallgatók között.Csaknem 1500 egyetemista vette igénybe a tanácsadást.

Legtöbbjük (64 százalékuk) nem a fogyókúrákról és a csodadiétákról, hanem az egészséges táplálkozásról szeretett volna többet megtudni a dietetikustól – olvasható a hvg.hu-n.

A gyors szűrések alapján nem is kellene fogyniuk: az átlag testtömeg-indexük a normál tartományba tartozó 22,8 volt. Pozitívum az is, hogy a programban résztvevő diákok 43 százaléka rendszeresen sportol, ez az arány a felnőtt lakosság körében mindössze 23 százalék. Az viszont ijesztő, hogy minden tizedik egyetemista nem mozog semmit.

Meglepően jók a dohányzással kapcsolatos válaszok: a hallgatók 70 százaléka nem dohányzik, 20 százalékuk pedig csak alkalmi dohányos.

A három résztvevő intézmény a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kara, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara.