Jön a tablettás marihuána

Amerikában hamarosan fájdalomcsillapító helyett szedhetik ezt a változatot.
Kapcsolódó cikkek

Tovább tart és kevesebb a mellékhatása, mint a ciginek: ezt állítják azok az orvosok, akik évek óta fáradoznak azon, hogy végre piacra dobhassák a tablettásított marihuánát.

Az egyébként, hogy a marihuánának fájdalomcsillapító hatása van, egyáltalán nem újdonság. 2010-ben például tanulmány készült arról, hogyan csökkenti az idegkárosodások miatt fellépő fájdalmat. És pont ennek az egyáltalán nem elhanyagolható tulajdonságának köszönheti, hogy az Egyesült Államokban már 18 állam engedélyezte a növény orvosi célra történő forgalmazását. Az orvosoknak azonban ennyi nem volt elég.

Mivel úgy gondolják, hogy a dohányzás káros az egészségre, kitalálták, hogy a füves cigik hatóanyagát tablettába zárják. A tabletta pedig elkészült, és már az első teszteket is elvégezték vele a Columbián.

Meglepő, de a dronabinol jól teljesített: tovább csillapította a fájdalmat (2,5 óra helyett 4,5 óráig) és később ütött (15 perc helyett csak egy óra elteltével). Az is igaz, hogy a teszthez teljesen egészséges (bár rendszeres marihuánafogyasztó) embereket kértek meg arra, hogy a gyógyszer hatása alatt jéghideg vízben nyúlkáljanak.

És épp ez az oka annak, hogy a biztató eredmények ellenére még mindig vizsgálgatni kell: az orvosok ugyanis most nem tudják, hogy milyen hatása lesz azokra, akiknek krónikus fájdalmaik vannak, illetve azt sem, hogy milyen hatással lesz azokra, akik életükben egy „vicces cigit” sem szívtak el.