Mit egyen a szívbeteg a hőségben?

Megmutatjuk, melyek azok az ételfélék, amik elviselhetőbbé teszik a kánikulát a szívbetegeknek is.

Általában véve elmondható, hogy külön, szívbetegeknek szóló diéta nincsen. Ha mégis ki kell emelnünk valamit, akkor az volna a legmarkánsabb különbség, hogy az étrend kevés sót és állati eredetű zsiradékot tartalmazzon.

Javallott és ellenjavallott ételek

Minimalizáljuk a sóban gazdag ételek fogyasztását! Rendkívül sok sót tartalmaznak a hentesáruk, felvágottak, füstölt húsok, a sajtok, a sós földimogyoró, az instant levesek, a pizzák, a gyros, a konzervek, és természetesen a chipsek, sósperec és egyéb sörkorcsolyák. A fenti ételek általában sok zsírt is tartalmaznak, így egyszerűbben tudjuk kezelni őket. Az egyébként értékes olajbogyót úgy érdemes fogyasztani, hogy sós páclevéből kivesszük, és vízzel alaposan leöblítjük. Sajt helyett sovány túrót, mozzarellát, a hentesáruk, kolbászok helyett sovány húsokat, halakat fogyaszthatunk roston sült vagy párolt formában. A sós ropogtatnivalók kiváltására a legjobb megoldás a friss, roppanós zöldségrudacskák fogyasztása. Természetes nátriumtartalmuknál fogva kielégítik só iránti vágyunkat, különösen, ha frissen préselt citromlével meglocsoljuk őket. Nyáron tobzódunk a friss zöldségekben, fogyasszunk bátran minél többet! Ha eddig nem volt szokásunk, pár hét alatt azzá tehetjük a napi zöldség rágcsálását.

Folyadék-utánpótlás

A folyadéknak pótolnia kell a verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat. Erre a célra a legmegfelelőbbek az alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvizek (kevesebb, mint 500mg/l oldott szervetlen ásványianyag-tartalom), a frissen facsart és vízzel hígított gyümölcs- illetve zöldséglevek. Az alkoholt tartalmazó italokat kerüljük, mert azok csak fölöslegesen megterhelik a szervezetet. Ha mindenképpen gusztusunk támad egy jó hideg sörre, próbáljuk ki a valódi gyümölcslevet tartalmazó alkoholmentes söröket. Ennél jobb megoldás a görögdinnye fogyasztása: egy jól behűtött egy-másfél kilós cikk belőle garantáltan elűzi a szomjúságot, illetve frissítő energiával is ellátja a szervezetünket! Természetesen a többi gyümölcs is rendkívül hasznos, használjuk ki, hogy most nagy a választék!

Ha szeretné tudni, hogy úszhatja meg a szédülést és az izomgörcsöket, kattintson ide.

Kik vannak a legnagyobb veszélynek kitéve?

Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a maihoz hasonló hőség mindenki szervezetét próbára teszi, de elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben, valamint a magas vérnyomásban szenvedő betegekét. A szakember hozzátette, kánikulában a legfontosabb teendőnk, hogy ügyeljünk rá, hogy a szervezetünk ne melegedjen túl, amit rendszeres folyadékpótlással és a test hűtésével érhetünk el. További hasznos információkat talál az alábbi videóban.

Forrás:

Mit egyen a szívbeteg a hőségben? (Házipatika)