Ott a munkád a legstresszesebbek között?

Olyan munka nincs, ami így vagy úgy ne járna legalább egy kis feszültséggel. Ám van néhány, ami szinte másról sem szól.

Bár manapság alig-alig halljuk más összefüggésben, a stressz nem feltétlenül rossz. Sőt! Ez a szervezetünk készenléti állapota, amibe akkor kerülünk, ha valami hirtelen hatás ér, vagy ha épp valamit gyorsan, hirtelen és nagy erőbedobással szeretnénk elvégezni. Ilyenkor a test akcióba lendül: nő a vérnyomás, emelkedik a pulzus, a szervezetet elárasztja az adrenalin. Sok szakértő szerint a stressz az élet egyik legnagyobb motiváló tényezője.

Már az ősember is ismerte, még akkor is ha nem nevezte nevén, és szemben a modern kori emberrel, aki az esetek többségében kénytelen magába fojtani, neki még volt lehetősége levezetni is: vagy ütött, vagy futott.

A modern kori munkahelyeken a helyzet nem ilyen egyszerű: a CarreerCost.com vizsgálata szerint ma már legalább 11 olyan tényező van minden egyes munkahelyen, ami így vagy úgy, növeli az ott dolgozók stressz-szintjét. Ezek közül a legfontosabbak a határidők, a számonkérés, a fizikai megterhelés, a saját és mások életének kockáztatása, vagy éppen a szereplés a nyilvánosság előtt.

Az oldal szakemberei a tényezőket figyelembe véve 2012-re is összeállítottak egy listát, melyen rangsorolják az elmúlt év 10 legstresszesebb munkáját. Vajon a tied is közöttük van?

1. sorkatona
2. tűzoltó
3. pilóta
4. katonatiszt
5. rendőrtiszt
6. PR-szakember
7. rendezvényszervező
8. igazgató
9. fotóriporter
10. taxisofőr