A zsír tönkreteszi az agyad

Lehet, hogy nem bírod ki a tejszínes sütik nélkül, és a szalonnázás is az életed része, ezzel azonban komoly egészségügyi kockázatot vállalsz...
Kapcsolódó cikkek

A zsírban gazdagon étkezés „a hipotalamusz idegsejtjeiben károsodást” okozott, derült ki új kutatásokból. Ha pedig tovább folytatódott az egészségtelen táplálkozás, a hipotalamuszban gyulladás és szerkezeti károsodás jelentkezett. Agyunk ez a része több életfolyamatunk szabályozásában vesz részt, többek közt felelős a vegetatív idegrendszerünk működéséért, irányítja az érzelmeket, mint a boldogság, szorongás stb., valamint az egyéb jelentős funkciókat, mint az éhség, szomjúság, hőszabályozás például.

Legalább 1000 ember hal meg évente
Óvatos becslések szerint évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar nem használná, a Magyar nemzeti Szívalapítvány cikke szerint.
Az általuk becsült évi ezer, elkerülhető haláleset óvatos számítás eredménye: A világ egyik legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a New England Journal of Medicine összefoglaló közleménye alapján a koszorúér eredetű halálozás várható csökkenése a transz- zsírsavak teljes kiküszöbölése esetén 6 és 19 százalék közötti.
Magyarországon 2005-ben a keringési rendszer betegségein belül koszorúérbetegségben 36 893 fő hunyt el a KSH kimutatása szerint. Az általunk becsült évi megmenthető életek száma tehát a megadott százalékos tartomány alsó határértékének a felénél is kisebb.
Forrás: www.mnsza.hu

A kutatók úgy gondolják, hogy a sérült hipotalamusz nagy szerepet játszhat abban, ha egy túlsúlyos ember nem tud megszabadulni a feleslegétől. „Az elhízott emberek biológiailag védelmezik a megnövekedett testsúlyukat” – nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Michael Schwartz, a Washington Egyetem professzora. A tanulmány szerint bizonyítékot találtak arra, hogy a változás hatással van arra kulcsfontosságú agyi területre, amely a testsúly kontrollálásáért felel. Ezzel újabb jelentős lépést tettek az elhízás okainak feltárása felé, de a professzor szerint még nem lehet végső következtetéseket levonni.

Mindenesetre, amíg addig is eljutnak, talán érdemes elkerülni a „rossz”, azaz telített és transz-zsírokkal teli ételeket, és inkább az egészséges táplálkozást választani.

A tanulmány a Journal of Clinical Investigation című szaklapban jelent meg.