Magányosak a magyarok

Az országban minden 20. felnőttre igaz, hogy senkije sincs, akivel problémáját megoszthatná.
Kapcsolódó cikkek

Október 10-én a Lelki Egészség Világnapja alkalmából ismertette a megdöbbentő adatokat dr. Béres József, aki egyúttal felhívta a figyelmet a közösségek lelki és fizikai egészséget védő hatására. Az Egészségboldogság felméréséből kiderült, hogy Magyarországon minden 20. ember annyira magányos, hogy még akkor se tudná problémáját megosztani valakivel, ha igazán nagy baj van. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek se ismerőseikkel, se családjukkal, se élet-, vagy házastársukkal nem sikerült bensőséges, mély kapcsolatokat kialakítaniuk.

A felmérés szerint a magyarok többsége, vagyis 60% a családjuk támogatására számít a leginkább, ám érdekes, hogy a családnál nagyobb közösségeket nem számítják a támogatók, vagy lelki segítők közé. Az adatok összegzése után tehát kijelenthető, hogy a magyarok nagy része bezárkózott a családi körbe, egyéb kapcsolatainkat pedig hajlamosak vagyunk elhanyagolni, nem élünk a közösség adta lehetőségekkel.

Ez igaz akkor is, ha azzal a többség is tisztában van, hogy a lelki egészség sokkal könnyebben megőrizhető egy közösség tagjaként. Az Egészségboldogság programjának alapítója, dr. Béres József elmondta, hogy szerinte a boldogság egyik legfontosabb összetevője a jó egészség, míg ennek egyik feltétele a kiegyensúlyozott lelki állapot. A program felismerte a közösségek egészségteremtő hatását és már évek óta azon dolgozik, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, mekkora szükségük van egymásra.