TV-műsor tette ismertté a szaúd-arábiai költőnőt

A költő-újságíró Hissa al-Hilal fekete lepel mögé rejti arcát, ahogy a legtöbb nő hazájában, Szaúd-Arábiában és a tradicionális viseletben lépett a kamerák elé is.
Kapcsolódó cikkek

Az Abu Dhabi TV által rendezett „Milliók költője” címre keresztelt verseny egyik esélyeseként indult, ám végül nem ő, hanem egy kuvaiti származású költő nyert, Hissa al-Hilal a harmadik lett. Annak ellenére, hogy nem ő ünnepelt a műsor végén, az adás az egész világgal megismertette a batár nőt, akit korábban egy verse miatt többször is halálosan megfenyegettek. Az újságíró-költő, Hissa versben emelt szót a vallási fanatikusok öngyilkos merényletei ellen, ezért kapott fenyegetéseket.

Mindez nem rettentette meg Hissat, aki továbbra is a visszamaradottság és az intolerancia ellen vív harcot. A harcos újságíró még az élő adásban sem kötött csomót a nyelvére: szót emelt a véleményszabadságért, ellenfeleit pedig aljas kígyóknak és ugató kutyáknak titulálta. A határozott véleménye mellett Hissa lelkes támogatója a szaúdi hagyományoknak, amilyen a csador is. Mint elmondta, számára ez nem a vallás egyik jelképe, hanem egy komoly tradíció, amit büszkén visel. A költő saját magát Szaúd-Arábia követének tartja, aki a szabadság és a béke ígéretét képviseli a nyilvánosság előtt. A harmadik helyért kapott pénzjutalmat Hissa beteg gyermeke gyógyíttatására fordítja majd.

Ajánlott linkek:

Még több vers (Polc.hu)