15 év fegyházat kértek a kecskeméti diszkó kidobóira, akik 24 évvel ezelőtt ájultra vertek, majd sínekre tettek egy bulizó fiatalt

Az első fokon 13 és fél év fegyházra ítélt két férfi felmentésért fellebbezett.

Lényegesen súlyosabb büntetést kért a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség azokra az elsőfokon 13 és fél év fegyházra ítélt kidobókra, akik 24 évvel ezelőtt eszméletlenre verték G. Jánost a kecskeméti Silver diszkónál, majd kirakták a sínekre. A 24 éves férfit elgázolta egy érkező vonat, és meghalt.

Lajkó Szilvia, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az akkori Büntető Törvénykönyv alapján ez a bűncselekmény 10-15, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel volt büntethető.

Mivel az időmúlás miatt az életfogytig tartó büntetés kiszabása nem indokolt, ezért a fellebbviteli főügyészség arra tett indítványt, hogy a másodfokú bíróság a büntetési tétel felső határának megfelelő büntetést szabjon ki a vádlottakra.

– mondta az ügyész.

A 48 éves és 50 éves férfi kidobóként dolgozott a kecskeméti diszkóban, ahol 2000. október elsején hajnalban a későbbi áldozat is megjelent ittasan. Nem sokkal később az egyik kidobó odament a 24 éves férfihez, hogy eltávolítsa őt a szórakozóhelyről.

Emiatt köztük szóváltás, majd dulakodás alakult ki. Ennek során a vádlott ököllel, valamint egy viperável megütötte a férfit, aki az ütéstől a földre rogyott, de még fel tudott állni. A dulakodásba bekapcsolódott a vádlott társa, is akivel együtt két oldalról karon ragadták Jánost, és a diszkó főbejáratához vezették, miközben többször is megütötték viperával. A főbejárattól az elsőrendű vádlott és egy másik kidobó közrefogta és tovább vezette a férfit.

Kapcsolódó
Vallottak a 23 évvel ezelőtti rejtélyes kecskeméti emberöléssel gyanúsított kidobók
A bántalmazást elismerték, de azt tagadják, hogy ők tették a sínekre G. Jánost.

Menet közben az elsőrendű vádlott a nála lévő viperával fejbe ütötte a megvert fiatalt. A bántalmazásoktól a férfi eszméletét vesztve összeesett. Ekkorra az utánuk induló másodrendű vádlott is a helyszínre ért. A kidobók a bántalmazás miatti büntetőeljárás elkerülése, valamint a sokak által látogatott diszkó jó hírnevének a megőrzése érdekében elhatározták, hogy nem hagyják életben, hanem megölik G. Jánost.

Elhatározták, hogy az ölést vonatbalesetnek fogják álcázni. Az eszméletlen férfi kivitték a vasúti sínekhez, majd  a testét a sínpár közé fektették, azt a látszatot keltve, mintha aludna, majd otthagyták. A hajnali órákban az arra közlekedő vonatszerelvény az áldozat teste felett áthaladva a koponyáját olyan erővel ütötte meg, hogy a helyszínen életét vesztette.

A két férfi a nyomozati szakban elismerte, hogy bántalmazta a későbbi áldozatot, de azt tagadták, hogy közük lenne a fiatalember sínekre helyezéséhez. Mindkét kidobó 13 és fél év fegyházat kapott első fokon társtettesként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt. Az ügyészség súlyosabb büntetésért a terheltek pedig felmentésért fellebbeztek.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztések tartama a jelentős időmúlás ellenére sem szolgálja megfelelően a büntetési célokat, ezért lényegesen súlyosabb büntetést kértek az elkövetőkre.