Lex Erasmus+: Országgyűlés előtt a kormány törvénymódosítása

Az Orbán-kormány meghajolt az Európai Unió előtt,  hosszú huzavona után változtat a törvényen, ami miatt eddig a magyar egyetemistákat kizárták az Erasmus-programból.

Az Orbán-kormány benyújtotta törvényjavaslatát, amely a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról (kekva) szóló jogszabályt módosítja. Az eredeti törvény több ponton kiegészül. Erre az általános indoklás szerint azért van szükség, mert az uniós költségvetésnek a jogállamisági elvek magyarországi megsértésével szembeni védelmét szolgáló intézkedésekről szóló korábbi határozat alapján

a felsőoktatási intézményt fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok, valamint az ilyen alapítványok által fenntartott jogi személyek nem férnek hozzá az Európai Bizottság közvetlen vagy közvetett irányítása keretében végrehajtott uniós forrásokhoz, közte az Erasmus+ és a Horizont Európa programok forrásaihoz.

Az intézkedés valamennyi ilyen felsőoktatási intézményt, illetve azok összes hallgatóját sújtja, ezért a függőben lévő egyeztetési folyamatra tekintettel indokolt az Európai Bizottság részére 2023. november 13-án megküldött szabályozás elfogadása, amely megfelelően rendezi az ügyet. A törvénymódosító javaslat szerint az alapítványok tagjai

csak a jogszabályokban és az alapító okiratban foglaltaknak vannak alárendelve, és tevékenységük körében nem utasíthatók.

A uniós pénzt felhasználó egyetemet fenntartó alapítványokra külön szabályok lesznek érvényesek. Az alapítvány, illetve az által létesített/fenntartott jogi személy csak akkor lesz jogosult igénybe venni a részben vagy egészben EU-tól származó pénzügyi támogatást, ha megfelel az alábbi feltételeknek.

A támogatott alapítvány kuratóriuma vagy felügyelőbizottsága tagjának megbízatása a megbízatásának kezdetétől számított 6 év elteltével megszűnik, csak alkalommal választható/jelölhető ki újra. A támogatott alapítványnak a pénzügyi támogatás előtt kijelölt/megválasztott kuratóriuma vagy felügyelőbizottsága tagjának a megbízatása legkésőbb a pénzügyi támogatásban való részesülést követő 6 év elteltével megszűnik.

Támogatott alapítvány kuratóriumának vagy felügyelőbizottságának tagja nem lehet az, aki megbízatása kezdetekor

vagy azt megelőző egy évben az a)-h) pont szerinti tisztséget töltött be.

Az alapítvány által létesített/fenntartott támogatott jogi személy ügyvezetőjére hasonló összeférhetetlenségi szabályok lesznek érvényesek. Tisztviselő nem lehet más támogatott alapítvány/támogatott jogi személy tisztviselője, ha ezen tisztségek egyidejű betöltése miatt feladatai pártatlan, tárgyilagos, elfogulatlan ellátására nem vagy csak korlátozottan képes. Tisztviselő csak az lehet, aki rendelkezik a tisztség betöltéséhez szükséges függetlenséggel, feddhetetlenséggel, pártatlansággal és integritással.

A javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter jegyzi, ám az Erasmusról saját bevallása szerint „muszáj Herkulesként” sokáig Navracsics Tibor tárgyalt az Európai Bizottsággal.