Több mint kétszáz méregdrága tévét vett részletre az ügyfelek adataival visszaélő üzletkötő

62 ügyfél adataival élt vissza és 37 milliós kárt okozott.

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki egy telekommunikációs cég üzletkötőjeként – felhasználva ügyfelei adatait – 219 nagy értékű televíziót rendelt részletfizetésre, hogy azokat továbbértékesítse.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség, közleményében, azt írta: a kezdetben üzletkötőként, majd később ügyfélszolgálatosként dolgozó férfi 2018 és 2021 között az ügyfelek előfizetéseinek terhére kedvezményesen, önerő nélkül, részletfizetésre megszerzett televíziók árát eleve nem akarta kifizetni, s arra lehetősége sem volt.

Azért, hogy az ügyfelek ne tudjanak a nevükben vállalt kötelezettségekről, a férfi a tudtuk és beleegyezésük nélkül további előfizetői szerződéseket kötött a nevükre. Volt azonban, akit arra beszélt rá, hogy kössön a házastársa nevére új előfizetést, míg a korábbit az üzletkötő az ígérete ellenére nem megszüntette, hanem a csaláshoz felhasználta.

A férfi a szolgáltató elektronikus rendszerében, 62 ügyfél adataival visszaélve, 219 televíziót szerzett meg. A lebukás elkerülése érdekében a férfi az előfizetői adatokat a rendszerben módosította, és a saját elérhetőségeit adta meg, így az adósság felhalmozása miatti fizetési felszólítások hozzá érkeztek. A férfi 23 ügyfél esetében egyáltalán nem, a többiek esetében csak részben rendezte a tartozást.

A követelések behajtása során ráadásul a férfi az élettársa – az ügy másik vádlottja – segítségével az előfizetők helyett és nevében, az azonosítás során, a telefonban, személyes adataikat megadva, részletfizetést intézett. Az üzletkötő a szolgáltatónak több mint 37 millió forint kárt okozott.

Az ügyészség a büntetett előéletű férfit az információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás mellett 62 rendbeli személyes adattal visszaéléssel vádolja, és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza.