Tizenkét év fegyházra ítélték a férfit, aki a börtönből irányította az unokázós csalásokat

A balhéban benne volt a rab anyja, unokatestvére, mostohatestvére és a 16 éves unokahúga is. Volt olyan nyugdíjas, akitől 8 millió forintot húztak le.

Tizenkét év fegyházra ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki a börtönből irányította az unokázós csalásokat.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint egy jogerős szabadságvesztését töltő, 40 éves férfi a csalásokat 2020 februárja és 2020 áprilisa között követte el, az általa beszervezett bűntársak segítségével. A férfi a büntetés-végrehajtási intézetbe jogellenesen bevitt mobiltelefonokon hívta fel az időskorú áldozatait.

A hívások során az unokájuknak, gyermeküknek vagy barátjuknak adta ki magát és elhitette velük, hogy nagy bajban van, fogva tartják és csak nagy összegű készpénz vagy ékszerek átadása esetén engedik el. A megtévesztett sértettek által összegyűjtött pénzért – szintén a mobiltelefonjain megszervezve – rendszerint a rokonait és ismerőseit küldte, akikkel a megszerzett pénzt egymás között szétosztották, illetve annak egy részét neki az intézetbe eljuttatták.

Mint írták, az ügynek kilenc vádlottja van; a bűncselekmények elkövetésében többek között részt vett a fogvatartott férfi édesanyja, unokatestvére, mostohatestvére, fiatalkorú mostoha unokahúga – aki az elkövetés idején 16 éves volt – és más ismerőseik, de a férfi az egyik zárkatársát is beszervezte az egyik bűncselekmény elkövetésébe, megszervezésébe.

Hozzátették, hogy az ügynek hat sértettje van, többnyire 80 év felettiek. A vádlott, társai közreműködésével, négy esetben összesen több mint 8,7 millió forint kárt okozott, ebből egy idős házaspár 8 millió forintot adott át a futárnak.

A Budai Központi Kerületi Bíróság az összes vádlott bűnösségét megállapította: a 40 éves férfit 12 év fegyházra ítélte, és megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, egy másik vádlottat, egy szintén különös és többszörös visszaeső nőt 5 év fegyházbüntetésre ítélt.  Társaikat is szabadságvesztés-büntetéssel sújtotta, azonban 5 vádlott esetében a büntetések végrehajtását próbaidőre felfüggesztette.