Tiborczéknak nem jött be luxushotelként a turai kastély, elbocsátanak

Az ötcsillagos turai kastélyszálló folyamatosan veszteséget termelt – átalakítják a profilt, az alkalmazottak egy részének pedig búcsút intenek.

Tiborcz Istvánék már csak néhány hétig működtetik hotelként az ötcsillagos, turai kastélyszállót, és az alkalmazottak egy részének is búcsút intettek az elmúlt hetekben. A BDPST Zrt. szerint a leányvállalatánál csupán „az üzleti modell finomhangolása” zajlik, a mérlegadatok azonban azt mutatják, hogy komolyabb problémák állhatnak a több milliárdos beruházással kialakított, 19 szobás Botaniq hotel leállításnak hátterében: az üzemeltető cég ugyanis a 2020-as nyitás óta egyszer sem tudott nyereséges évet zárni, és emiatt a központi cégnek kellett folyamatosan kölcsönöket pumpálnia bele.

A miniszterelnök veje tavasszal a Bloomberg amerikai hírügynökség megkeresésére beszélt az épülő hotelbirodalmáról. A sajtónak ritkán nyilatkozó Tiborcz akkor azt hangoztatta, hogy a magas színvonalú szálláshelyek létrehozásával a nyugati fővárosokhoz való felzárkózásban akarta segíteni Budapestet, és a vidéki szállodaberuházásokkal is a turizmusfejlesztés volt a célja.

Hosszú távra tervezek

– mondta a hírügynökségnek akkor Tiborcz István, akinek az üzleti érdekeltségei nyolc év alatt túllépték a 65 milliárd forintos összértéket.

Farkas Norbert / 24.hu

Tiborcz a jelek szerint a fővárostól 50 kilométerre fekvő Turán mégis feladta. A 4,5 milliárdos költséggel felújított kastély weboldalán jelenleg az olvasható, hogy november 1-jén minden szállóvendégnek el kell hagynia a hotelt, és onnantól végleg megszűnik a szobafoglalás lehetősége is: a foglalási naptárat vörös színű, „lezárva” jelzéssel töltötték ki.

Az elmúlt években a turai kastélyszálló volt a BDPST Zrt. körül létrehozott birodalom egyik ékköve. A 140 éves Schossberger-kastéllyal alapozták meg, például, a Botaniq Collection brandet, amelybe a prémium minőségű hoteleket és gasztronómiai egységeket gyűjtötte össze a csoport. A brand alá tartozik a többi között

Ezekben az egységekben az árakat is a magas elvárásokhoz lőtték be: a kastélyszállóban az utolsó szezonban már 2,5–3 millió forintot kértek az elnöki lakosztályért, egyetlen éjszakára.

A BDPST a 24.hu kérdésére azt közölte: a kastélyszállót nem zárják be, csak az üzleti modellt változtatják meg. Mint írták, a menedzsment „a privát bérlések és az egyedi rendezvények iránt jelentősen megnövekedett igényekre” reagált, és a klasszikus, hotelszerű működés helyett a csoportos szálláshely-szolgáltatásra, valamint a rendezvények kiszolgálására állnak át.

A kastély céges és üzleti eseményeknek, egyedi rendezvényeknek, esküvőknek és kulturális programoknak fog helyszínt biztosítani – közölte Tiboczék központi cége, hozzátéve: erre az új típusú üzleti irányra példa az a bemutató esemény, amelyet a magyar divatmodell, Palvin Barbara férjének főszereplésével készült amerikai film számára szerveztek, szeptemberben.

Trenka Attila – Palvin Barbara a The Duel (A párbaj) című film magyarországi bemutatóján, a turai Botaniq kastélyban.

A BDPST azt is közölte, hogy „az üzleti modellben történt váltás szervezeti átalakulásokat is szükségessé tett”, a működést szűkebb szakmai stábbal oldják meg, de a távozni kényszerülő dolgozók jelentős részét is elhelyezik a cégcsoporton belül. Pontos számokat nem közöltek.

Amikor a 24.hu két éve írt a turai kastélyról, a BDPST leánycége, az üzemeltetést végző TRA Real Estate Ingatlanhasznosító Kft. a település futballpályáját is bekebelezte. A BDPST akkor még azt állította, hogy a területbővítés része a hotel stratégiai szálláshelykapacitás-növelésének. A kastély 2016-os megvásárlását és magát az épületfelújítást is kölcsönökből fedezhette a TRA Kft. A mérlegadatok szerint ugyanis igen jelentős, hosszú távú kötelezettségek terhelik a céget, amelyek a BDPST tagi kölcsöneiből és a Gránit Bank beruházási hiteléből állnak össze.

A kötelezettségek az egyre bővülő tagi kölcsönállomány miatt a nyitás óta közel egymilliárd forinttal nőttek, és tavaly már túllépték a 8 milliárdot.

A TRA Kft. bevételei ezalatt folyamatosan csökkentek: miközben a Covid-járvány után, 2021-ben még 1,2 milliárdos forgalmat tudtak elkönyvelni, a tavalyi üzleti évben már csak 761 milliós volt a forgalom az Opten szerint. Az utóbbi három évben ebből összességében egymilliárd forintnyi veszteség jött össze. A veszteség valójában ennél is jóval nagyobb lett volna, hogyha az elmúlt években a főtevékenységből származó bevételek mellé nem könyveltek volna be, hasonló nagyságrendben – minden magyarázat nélkül – úgynevezett egyéb bevételt. A BDPST a 24.hu kérdésére nem volt hajlandó pontosan megjelölni, hogy ez a kategória miből tevődött össze. Azt írták, az egyéb bevétel „egy a TRA Real Estates Kft. és a BDPST Zrt. közötti számviteli elszámolással összefüggő tétel, amely a kastély fejlesztéséhez és működtetéséhez kapcsolódik”.

A turai cég mérlege szerint a kiadások jelentős részét egyébként éppen a most szélnek eresztett alkalmazottak fizetése tette ki, a személyi jellegű kiadások vitték el a bevételek közel felét.

Marjai János / 24.hu – A turai kastély 2019-ben.

A beszámolókból az is kiderül, hogy a TRA mindeközben az adókedvezmények átadásával igen komolyan besegített a BDPST-nek. A kormány ugyanis – nem sokkal azután, hogy Tiborczék tervezni kezdték a kastély átalakítását – módosította a tao-törvényt, és lehetővé tette, hogy a műemlékek felújításával zajló beruházásoknál a cégek a beruházási érték kétszeresével csökkenthessék az adóalapjukat. Sőt, a módosítás engedélyezte azt is, hogy a fel nem használt adókedvezményt a beruházó cég a kapcsolt vállalkozásnak átadhassa. A TRA négy év alatt 8,3 milliárd forintos adókedvezményt adott át Tiborczék központi cégének.