Harmincmilliárd körül is kaszálhatnak Balásy Gyula cégei az uniós elnökségen

A pontos összeg még nem ismert, a nagyságrend viszont igen.

Szűk tíz hónap alatt több mint bruttó 33 milliárd millió forint értékben kötöttek keretszerződéseket Balásy Gyula Lounge Event Kft. nevű cégével a magyar uniós elnökséggel összefüggő kommunikációs ügynökségi és rendezvényszervezési feladatokra – figyelt fel rá az Mfor.

Az első munkára vonatkozó megbízást 2023 novemberében, a mostanáig utolsó, egyben legnagyobb értékű – több, mint nettó 15 milliárdos keretösszegű – megbízást pedig idén augusztus 30-án írták alá.

A megbízások jellemzően 30 százalékos opciós keretet tartalmaznak, így a pontos összeg még nem ismert, a nagyságrend viszont igen.

Magyarország 2024 második felében, 2024. július 1-jén vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, az elnökségi időszak 2024. december 31-ig tart. Az ennek keretében szokásos rendezvények, például informális tanácsülések, szakértői ülések, munkacsoport-ülések, konferenciák, szemináriumok és workshopok is lehetnek, ezek egy része (a legfontosabbak) azonban – a bevett gyakorlattól eltérően várhatóan nem – az elnökséget ellátó tagországban (ez esetben Magyarországon) valósulnak meg. A szokásjogtól való eltérés egyik oka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az uniós elnökség kezdetén moszkvai és pekingi útjával – melyeket egy úgynevezett „békemisszió” részeként igyekezett feltüntetni – magára haragította legfontosabb európai szövetségeseit.

A szerződéseket a Rogán Antal által vezetett tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó úgynevezett Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül (NKOH) az állami Nemzeti Rendezvényszervező Zrt. intézi.

2015 óta a legtöbb állami szervnek Rogán Antal kommunikációs hivatalán keresztül, központosítva kell megvásárolni a kommunikációs, illetve rendezvényszervezési szolgáltatásokat. Az NKOH hatalmas, több tízmilliárdos keretszerződéseket ír ki, és a kommunikációs tendereket jellemzően Balásy Gyula cégei nyerik el, de az utóbbi időben a rendezvényszervezésre kiírtakat is. Az NKOH a tevékenységét egyébként annak a Lenkei Mirtillnek az elnökletével, aki pályafutása kezdeti szakaszában a köztelevízió bemondónője volt, majd az V. kerületi kábeltévét vezette, éppen akkor, amikor Rogán Antal volt a polgármester.