Berobbant a szamárköhögés-járvány Magyarországon

A több mint félezer beteg közül minden negyedik csecsemő.

A Válasz Online információi szerint sokat romlott a helyzet, mióta a járványügyi hatóság július közepén bejelentette, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon. Az év folyamán addig összesen 185 esetet regisztráltak, az azóta eltelt öt hét alatt viszont már 342-en fertőződtek meg – írja a lap, amelynek számításai szerint az

a heti esetszámok duplájára, de volt olyan hét, amikor közel háromszorosára nőttek. 

A fertőzés terjedését jól mutatja, hogy február közepéig idén egyetlen gyanús esetre sem bukkant a járványügyi hatóság, amely megfelel az elmúlt évtizedben megszokott állapothoz, hiszen a szamárköhögés a legyőzött gyermekbetegségek között tartották számon. Február második felében aztán elkezdtek szaporodni a szamárköhögéses esetek. Májusban fordult elő először, hogy egy hét alatt tíznél több beteget jelentettek, júniusban pedig 20 fölé emelkedett ez az érték.

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) július közepén erősítette meg, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon, addig összesen 185 esetet regisztráltak. Azóta az elmúlt öt hétben viszont további 342 esetet regisztráltak.

A lap azt is írja, hogy a fertőzöttek közel negyede csecsemő. A Válasz Online-nak az utolsó négy hét jelentéseiből készített gyűjtéséből az is kitűnik, hogy az esetek 54 százaléka 20 évnél fiatalabbakhoz köthető. Az idősebbek között a 40–49 éves korosztályban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

A tisztiorvosi feladatokat is ellátó NNGYK a szamárköhögés ellen emlékeztető oltást javasol, és a velük egy háztartásban élőknek, valamint a csecsemők gondozásában szerepet vállalóknak is ezt ajánlják. A hirtelen megnövekedett igények miatt azonban helyenként hiány keletkezett az oltóanyagból.

Kapcsolódó
Fuldokló köhögés, légzéskimaradás, hányás: ilyen az újra terjedő szamárköhögés
Hosszú lefolyású, kínzó betegség a gyerekek számára, a felnőttek akár tünet nélkül hordozhatják. Csecsemők halnak bele, pedig létezik védőoltás.