Nem akar kötbért fizetni az állam a bicskei gyerekotthon áldozatainak

Hiába szegte meg a titoktartási kötelezettségét.

Bár titoktartást vállalt évekkel ezelőtt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) a bicskei gyermekotthon egykori pedofil igazgatója áldozatainak adott kártérítéséről, a szervezet felettes szerve, a Belügyminisztérium tavasszal, a kegyelmi botrány kirobbanása nyomán, mégis adatokat közölt erről. A Népszava megtudta, hogy több áldozat az évekkel ezelőtti titoktartási megállapodás alapján szerződésszegésnek tartja a minisztériumi nyilatkozatot, emiatt ők kötbérigényt jelentettek be. De a lap szerint a következő hivatalos választ kapták az érintett áldozatok: „A kötbérfizetési igényre vonatkozó megkereséseiben foglaltaknak a Főigazgatóság nem kíván eleget tenni.”

Mint ismert, a kegyelmi botrány, amelybe belebukott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter, hozta felszínre a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy több, korábban nem ismert részletét. Így például a Belügyminisztérium a Blikknek elárulta, hogy az SZGYF kilenc bicskei áldozattal kötött peren kívüli egyezséget, akiknek összesen 154 millió forintot fizettet ki. Csakhogy ezekre a szerződésekre titoktartás vonatkozott – hívta fel a figyelmet a Népszava, amely megszólaltatott egy kártérítési ügyekben járatos ügyvédet is.

„A titoktartási kötelezettséget a hatóság megszegte, hiszen a titoktartás alapján még a megállapodás tényét sem lehetett volna nyilvánosságra hozni, nemhogy a konkrétan kifizetett kártérítést” – jelentette ki az ügyvéd.