Letöltendő börtönt kértek a zenekarokat megsarcoló közalkalmazottakra

Jövedelmük tíz százalékát kérték el a hagyományörző zenészektől

Letöltendő börtönbüntetést kért a Főváros Főügyészség arra a három férfira, akik közalkalmazottként egy turisztikai-hagyományőrző pályázat keretében kértek és fogadtak el korrupciós pénzt zenészektől.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a vádlottak “egy állami kulturális intézménynek dolgoztak közalkalmazottként, az intézmény részt vett egy turisztikai-hagyományőrző támogatási projekt kivitelezésében, amelynek keretén belül éttermi élőzenét játszó zenekarok tiszteletdíját finanszírozta az állam.

Az egyik terhelt a pályázatok elbírálásában, a nyertes zenekarok kiválasztásában, az éttermek és zenészek közötti koordinációban, két társa pedig a szerződött éttermek helyszíni szakmai ellenőrzésében vett részt, emellett a megvalósítás minőségére vonatkozóan is iránymutatást adhattak.

A három férfi nem volt jogosult pénzt kérni és átvenni a zenekaroktól, ennek ellenére egyikük – többek között budapesti, egri és kecskeméti helyszíneken – öt alkalommal, a másik kétszer, a harmadik férfi egy alkalommal jogtalan előnyként elkérte a pályázatban nyertes éttermekben muzsikáló zenészektől a támogatásból származó jövedelmük 10 százalékát.

A Fővárosi Főügyészség két vádlottat üzletszerűen elkövetett, gazdasági vesztegetések elfogadásával, harmadik társukat gazdasági vesztegetés elfogadásával vádolja. A főügyészség letöltendő börtönbüntetést, és pénzbüntetést kért mindhárom férfira azzal, hogy bíróság határozott időre tiltsa el őket attól, hogy közalkalmazottként dolgozzanak