Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került a québeci gyilkos, aki karddal végzett egy magyar férfivel

Az életfogytiglanra ítélt férfit a budapesti repülőtéren fogták el.

Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került az az algériai-magyar-kanadai állampolgársággal is rendelkező férfi, aki 2011-ben meggyilkolt egy magyar férfit. A szökésben lévő québeci gyilkost a budapesti reptéren fogták el a hatóságok.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a férfi 2011. március 26-án egy karddal halálra szúrt egy másik férfit, s ezért 2012-ben életfogytiglant kapott.

A 32 éves férfi idén májusban megszökött a börtönből, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, és nagy erőkkel keresték. A KR NNI a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság egységeivel együttműködve kedd délelőtt fogta el a férfit, amikor kiszállt az Amszterdamból Budapestre érkező repülőgépből.

Az országba való belépésénél testvére okmányával igazolta magát. A rendőrök a terminálon bilincselték meg, majd onnan állították elő a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, ahol őrizetbe vették.

A magyar bíróság a mai napon kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. A terhelttel szemben a nemzetközi elfogatóparancsokban jelzett bűncselekmények közül csak a fogolyszökés miatti büntetőeljárás lefolytatása érdekében kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján állnak fent jelenleg a kiadatás feltételei.

A bíróság a nem végleges végzésében rendelkezett arról, hogy az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni, ha a kanadai hatóságtól a kiadatási kérelem nem érkezik meg október 15-ig. A törvényszék továbbá megfelelő jogi garanciát vár a kanadai igazságügyi hatóságtól arra, hogy a fogolyszökés miatti büntetőeljárás lefolytatását követően – az elítélt kérésére – őt a büntetés vagy intézkedés végrehajtására visszaszállítják Magyarországra.

De garanciát kértek arra is, hogy nem folytatnak le a férfival szemben olyan más büntetőeljárást, amelyre nem engedélyezték a kiadatást. A bíróság megkereste a magyar legfőbb ügyészt is, hogy ő nyilatkozzék a fogolyszökés okán Kanadában indult büntetőeljárás átvételével kapcsolatban.