Hallgatnak Lázárék Győrffy Balázs másfél milliós kuratóriumi megbízásáról

Ha magától nem mond le a nőverési botrányba keveredett politikus, csak Lázár Jánosék tudják eltávolítani.

Múlt pénteken mondott le közéleti megbízásairól Győrffy Balázs fideszes politikus, miután előző este olyan súlyos konfliktusba keveredett egy nővel, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség súlyos testi sértés és más bűncselekmény miatt nyomozást indított az ügyében. Győrffy közleményében úgy fogalmazott: minden közéleti pozíciójáról lemond, így az EP-képviselői mandátumáról és a Nemzeti Agrárkamara elnöki tisztéről is, valamint kilép a Fideszből.

Győrffy a Jövő Nemzedék Földje Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságát nem említette, ahonnan havonta másfél millió forintos díjazásban részesül a vagyonnyilatkozata szerint. Ez egy igazi szürke zóna közéleti szempontból: bár a kormány hozta létre a többi közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal együtt, hangsúlyozottan magánjogi szereplő, vagyis formailag az államtól teljesen függetlenül működik, a kormánynak semmilyen beleszólása sincs a működésébe.

Így Győrffy Balázst még akkor sem tudnák lemondatni, amennyiben ezt kívánatosnak tartanák. Ha magától nem mond le a volt politikus, akkor csak a kuratórium többségének szavazatával távolíthatnák el a posztjáról. Levelet küldtünk az alapítványnak – amelynek elnöke Lázár János építési és közlekedési miniszter –, valamint az alapítvány titkárát többször is kerestük telefonon (eredmény nélkül) arról érdeklődve: lemondott-e Győrffy Balázs a kuratóriumi tagságáról, és ha nem, akkor visszahívják-e a botrány miatt. Hétfőn elküldött kérdéseinkre péntek délutánig nem reagáltak.

Az alapítvány honlapjáról sem derül ki semmilyen információ, mivel már hosszú hónapok óta „fejlesztés alatt van” – feltehetőleg azonban sohase működött.