Száz rendőr és NAV-os csapott le a drosztokat kisajátító, és külföldieket lehúzó taxis hiénákra – videó

Hat taxit, és több mint 15 milliónyi forintot és valutát lefoglaltak.

Újabb taxisokra csapott le Budapesten a rendőrség és a NAV. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítása szerint a taxisok nemcsak kisajátították maguknak az egyes drosztokat, de emellett feketén is dolgoztak.

A rendőrség három letartóztatott taxissal szemben zsarolás miatt folytat eljárást. A gyanú szerint a férfiak tavaly júniustól  több budapesti kerületben, a budai Várban, a Váci utcában, a Vásárcsarnok, valamint a Hősök tere és a Széchenyi fürdő közelében kialakított taxidrosztoknál kollégáiktól védelmi pénzt szedtek, és a turisztikailag frekventált helyeken csak a nekik fizető fuvarozókat engedték dolgozni, a többieket megfenyegették, majd elüldözték.

Az illegális tevékenységet végző társaság vezetője az a 48 éves B. Tibor volt, akit tavaly novemberben két év fegyházra ítélt a Fővárosi Törvényszék közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt.

police.hu

Miután a nyomozók elfogták a három zsarolót, tovább folytatták a felderítő munkát, és az elkövetői körrel kapcsolatban álló más taxisok tevékenységét is vizsgálták. Ennek során felmerült, hogy a társaság tagjai a napi több százezer forintos bevételüknek csupán minimális része után adózhattak, valamint a külföldi utasoknak a tarifa többszörösét számolták fel. Az adócsalás és túlárazással megvalósuló csalás miatt a pénzügyőrök a KR NNI munkatársaival közösen akciót szerveztek az elfogásukra.

Az akcióban a NAV hat taxit, számos taxiórát és POS-terminált, laptopokat, tableteket, valamint mobiltelefonokat foglalt le. A helyszíneken összesen 8 835 500 forintot, 9737 dollárt és 10 350 eurót foglaltak le. A rendőrök a kutatások során kábítószergyanús anyagokat is találtak, ezeket a későbbiekben szakértő vizsgálja. Ezzel összefüggésben kábítószer birtoklása miatt két taxissal szemben indult büntetőeljárás a BRFK-n.

Az NNI nyomozói a csalási ügyben egy férfit gyanúsítottként, míg hármat tanúként hallgattak ki. A rendőrségi eljárással párhuzamosan a NAV is nyomozást folytat. Mivel az illegálisan működő hálózatnak további tagjai lehetnek, így az sem zárható ki, hogy a két hatóság közösen újabb akciót szervez, bővítve ezzel a gyanúsítottak körét.