Mától az energiaügyi miniszter dönti el, túlmelegedhet-e a Duna Paksnál

Megszüntették a 30 fokos vízhőmérsékleti korlátot.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet értelmében megszűnik a 30 Celsius-fokos vízhőmérsékleti korlát a Duna Paksi Atomerőmű alatti szakaszán.

„A Duna 30 Celsius-fokos vízhőmérsékleti korlátja a Paksi Atomerőmű mérési szakaszánál ellátásbiztonsági okból az energiapolitikáért felelős miniszter hozzájárulásával túlléphető” – foglalta össze a lényeget a rendeletet kiszúró Portfólió, amely felhívta a figyelmet, hogy a jogszabály semmilyen korlátozást nem rendel ahhoz, hogy mennyivel léphető túl az eddigi limit és mennyi ideig, így ezt gyakorlatilag a villamosenergia-piaci helyzet fogja diktálni.

A jogszabály pénteken, azaz ma lép hatályba és ennek gyakorlati jelentősége is van: csütörtökig 80 MW-tal le kellett terhelni az atomerőmű terhelését, a Duna túlzott melegedésének megakadályozása miatt. Mostantól Lantos Csaba energiaügyi miniszter hozzájárulása esetén nem kell leterhelni az atomerőművet, hiába folytatódik a kánikula, aminek viszont a Duna élővilága issza meg a levét.