Másodfokú hőségriasztást adtak ki vasárnaptól

Egészen jövő hét péntekig.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján 2024. augusztus 11-én (vasárnap) 0 órától 2024. augusztus 16-án (péntek) 24 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki az ország egész területére, írja közleményében az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kiemelték, hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27°C lesz, a maximumok 33-38°C között várhatók. Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra, fogyasszunk több folyadékot, pótoljuk az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot kalciumot, káliumot, magnéziumot). Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon. Védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat.

Azt is írják, ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőfokot ne állítsuk 27 foknál alacsonyabbra. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget

– figyelmeztettek.

Azzal folytatták, hogy még néhány percre se hagyja senki a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjunk a vízbe felhevült testtel.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.